Novi pogledi na vesolje: osupljive slike 19 spiralnih galaksij

02. feb. 2024, ob 07.05
Posodobljeno pred 2 mesecema
52
60 SEK

Teleskop James Webb, ki je bil izstreljen leta 2021, je priskrbel osupljive slike 19 spiralnih galaksij, ki so osvetlile nove vidike formacije zvezd in strukture galaksij. Te izjemno podrobne slike so bile javno objavljene v okviru projekta Physics at High Angular resolution in Nearby GalaxieS (PHANGS), ki deluje v več velikih astronomskih observatorijih.

NGC 1512

Tehnološki preboj v vesoljskih raziskavah

Teleskop, ki deluje predvsem v infrardečem spektru, je omogočil boljše razumevanje zgodnjega vesolja in posnel čudovite posnetke vesolja. S pomočjo tehnologije Near-Infrared Camera (NIRCam) in Mid-Infrared Instrument (MIRI) so te slike razkrile približno 100.000 zvezdnih skupin in milijone ali celo milijarde posameznih zvezd.

Podatki, pridobljeni s teleskopom, so ključni za razumevanje zgodnje faze formacije zvezd. Omenjene slike omogočajo, da znanstveniki prvič v visoki resoluciji razrešijo strukturo oblakov prahu in plina, iz katerih nastajajo zvezde in planeti, v galaksijah onkraj Velikega in Malega Magellanovega oblaka.

NGC 628

Pomen za znanstveno skupnost

Raziskave, ki jih omogoča teleskop James Webb, nadgrajujejo dosedanja spoznanja vesolja, ki jih je zagotovil teleskop Hubble. Ti novi vpogledi ne samo da ponujajo estetsko zadovoljstvo, ampak tudi pripovedujejo zgodbo o ciklu formacije zvezd in njihovem vplivu na okolje.

NGC 1566

Pripravil: NaDlani.si, foto: NASA/Reuters

52
60 SEK