• 11.77C Novo mesto
  • 02:36
  • Sre, 15.07.2020

Novo okužbe v Sloveniji: Na nobeni točki nismo zapirali poti v bolnišnico tistim, ki so to potrebovali

V Sloveniji so v četrtek opravili 828 testov na novi koronavirus in potrdili dve okužbi, je objavila vlada. Skupaj so okužbo potrdili 1479 ljudeh. V bolnišnici so zdravili šest bolnikov s covidom-19, nihče ni potreboval intenzivne nege. Novih smrti bolnikov s covidom-19 ni bilo, skupaj jih je do zdaj umrlo 109.

Okužbo so med drugim potrdili pri medicinski sestri v Splošni bolnišnici Jesenice. Brise so nato odvzeli vsem zaposlenim, šest pa jih je po odločitvi epidemiologinje odšlo v karanteno. Drugo okužbo so v četrtek potrdili v Ljubljani. Doslej so v Sloveniji opravili 82.161 testov. Med 1479 okuženimi je 652 moških in 827 žensk.

Med zdravstvenimi delavci i sodelavci so doslej potrdili okužbo pri 306 ljudeh. V domovih starejših občanov pa so potrdili 460 okužb, od tega 323 med oskrbovanci.

12.33 Koordinacija, ki je domovom starejših pomagala pri preprečevanju širjenja novega koronavirusa, oskrbovancem ni zapirala poti v bolnišnico, je danes pojasnil član koordinacije in direktor Klinike Golnik Aleš Rozman. Obrazce, ki so zaokrožili v javnosti, so po njegovih besedah pripravili za informiranje dežurnih zdravnikov, ki bolnikov niso poznali. »Na nobeni točki nismo zapirali poti v bolnišnico tistim, ki so bolnišnično oskrbo potrebovali. Smo se pa, da bi se lažje odločali, kako in s kakšno stopnjo nujnosti obravnavati bolnike, odločili za triažo, ki so jo opravili domski zdravniki, internisti iz bližnjih bolnišnic in strokovnjaki za paliativno oskrbo,« je poudaril.

NaDlani.si; Foto: Shutterstock