Obilne padavine povzročajo preplah po Sloveniji

13. maj. 2024, ob 17.36
Posodobljeno pred 2 mesecema
40
70 SEK

Slovenija vstopa v daljše obdobje spremenljivega vremena, zaznamovano z obilnimi padavinami, ki že povzročajo težave, zlasti na Dolenjskem. Po poročanju Meteoinfo Slovenija in Agencije RS za okolje (Arso), se nad državo krepijo manjše nevihtne celice, ki prinašajo močne nalive s sodro in lokalno tudi drobno točo.

Do 16. ure je bilo na Dolenjskem že zabeleženih 47 litrov dežja na kvadratni meter, kar je povzročilo rast vodostajev manjših rek in hudournikov. Predvsem na območju Dolenjskih Toplic in Kočevskih Poljan so obilne padavine. V vzhodni polovici Slovenije, kjer se padavinske celice počasi premikajo, lahko padavine še naraščajo.

Vreme ne bo prizaneslo niti v prihajajočih dneh. Jutri se obeta spremenljivo do pretežno oblačno vreme s plohami in nevihtami, ki bodo pogostejše na zahodnem delu države. Po napovedih Arso bo najnižja jutranja temperatura med 8 in 15 stopinjami Celzija, dnevne temperature pa se bodo gibale od 15 do 22 stopinj Celzija.

V sredo se bodo pogoji začasno umirili, a proti popoldnevu se znova obeta pooblačenje z zahoda, ki bo prineslo nove plohe. V četrtek bo vreme ostalo nestanovitno s spremenljivo do pretežno oblačnostjo ter občasnimi plohami in nevihtami.

Agencija RS za okolje opozarja, da lahko ob nevihtah pride do hitrega porasta manjših rek in hudournikov, prav tako pa lahko meteorne vode povzročijo dodatne težave. Občani naj bodo pozorni na vremenska opozorila in naj se pripravijo na možne izredne razmere, še posebej v območjih, kjer so v preteklosti že bili prisotni poplavni dogodki.

Ortodont na napotnico: kako izbrati pravega ortodonta za vašega otroka
Ortodontska oskrba je ključen člen pri zagotavljanju zdravega in lepega nasmeha, še posebej pri otrocih in mladostnikih. Kako hitro do ortodonta na napotnico, katere so prednosti ortodontske oskrbe

40
70 SEK