• 13.35C Novo mesto
  • 05:53
  • Ned, 07.06.2020

Objavljamo podatke: to so bajne plače slovenskih zdravnikov

V zadnjih dneh in tednih razburjajo zdravniki in drugi zdravstveni delavci, ki s stavko želijo boljše pogoje za delo. Nemalo je namreč primerov, ko so na delovnem mestu dobesedno po več dni skupaj, s tem pa ogrožajo sebe in tudi bolnike.

TREBNJE – Med stavkovnimi zahtevami, ki večinoma zadevajo standarde in normative, pa med drugim najdemo tudi zahtevo po omogočanju napredovanja vse do 65. plačnega razreda, po enakih osnovnih plačah specializantov in po plačilu vseh dodatkov za neugoden delovni čas. To so le nekatere od zahtev, ki jih je stavkovni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides) naslovil na vlado.

Res je, da mnogi zdravstveni delavci delajo preprosto preveč in morda v neprimernih pogojih, a zadnja anketa, ki jo je opravilo Delo, je pokazala, da skoraj tri četrtine vprašanih Slovencev stavke ne podpira. Še več: več jih je na strani vladnih pogajalcev kot pa na strani pogajalcev zdravniškega sindikata. Ti grozijo z zaostritvijo stavke, v tem času pa delajo po 40 ur na teden in preglede, posege in operacije, ki niso nujni, prestavljajo v prihodnost. Ljudstvo pa je nestrpno in meni, da to ni pravično.

Koliko znaša plača zdravnika?

Je pa v teh dneh po družabnih omrežjih zaokrožila tudi plačilna lista enega od zdravnikov. Podatki sicer segajo v leto 2014, a, kot boste videli, se od zadnjih javno dostopnih ne razlikujejo veliko.

Poglejte si to plačilno listo:

S plačilne liste je razvidna osnovna zdravniška plača v 50. plačnem razredu, če pa temu prištejemo še vse mogoče dodatke, je končna številka skoraj vrtoglava. Naj naštejemo le nekaj primerov: med dodatki najdemo dodatek za mentorstvo, na znanstveno stopnjo, na stanje pripravljenosti, nadure, delo prek polnega delovnega časa, nočno in nedeljsko delo, nočne nadure, raziskovalne nadure (4725 evrov bruto!) in še kaj. Bruto plača zgornjega zdravnika je novembra 2014 tako znašala nekaj več kot 12 tisočakov. Neto je sicer manj, a takšna številka je za navadnega smrtnika skoraj nepredstavljiva. Res je, da je zdravnik opravil ogromno število ur in da je primerno izobražen, ob delu je še mentor in raziskovalec, dela ponoči, ob koncu tedna, praznikih …

Prvih 50 plač je zdravniških

Pa poglejmo še, koliko so bili zdravniki plačani letos septembra. Na spletu je javno dostopen NIO – Portal nacionalnega interoperabilnostnega okvira, kjer lahko brez večjega truda najdemo javno objavljene podatke tudi o najvišjih izplačilih v javnem sektorju. Podatki za september (zbrani so v spodnji preglednici in prikazujejo 50 najbolje plačanih delovnih mest v javnem sektorju) kažejo, da so pri vrhu večinoma samo zdravniki. Na prvem mestu v javnem sektorju je tako zdravnik specialist v UKC Ljubljana, ki je obenem še visokošolski učitelj – njegova izplačana plača je septembra znašala 11.203 evre. Temu sledi zdravnik specialist iz ptujske bolnišnice, na tretjem mestu pa je septembra bil zdravnik specialist iz UKC Ljubljana, ki je hkrati še asistent na medicinski fakulteti. Najvišjih 50 plač v javnem sektorju gre torej v roke zdravnikov, le da nekateri ob tem opravljajo še drugo delo.

Podatki so uradni in javni, pogledate si jih lahko spodaj:

Koliko si zaslužijo?

A treba se je zavedati, da so to le tiste res najvišje plače v zdravstvu, torej je velika večina nekje spodaj. Po spletnih forumih lahko beremo o različnih mnenjih. Nekateri Slovenci bi zdravnikom rade volje dali več denarja, spet drugi se sprašujejo, kako imajo ob takšni prezaposlenosti sploh čas za stavko in razmišljanja o stavkovnih zahtevah.

Koliko bi jim privoščili vi, razmišljajte pri sebi, je pa danes v elektronske nabiralnike novinarjev priromalo še eno pismo Konfederacije slovenskih sindikatov, kjer so zapisali, da je najbolj obremenjen zdravnik na Ptuju delal 13 mesecev neprekinjeno, in to vsak delovnik več kot 14 ur. Pri nas seveda obstajajo normativi, koliko naj bi kdo delal, nadure so skrbno odmerjene, vendar pa se očitno ne spoštujejo. Ptujski zdravnik je tako na letni ravni dovoljenih 230 nadur presegel za kar šestkrat. To seveda ni prav in gotovo se strinjate, da je treba tudi to področje urediti. Naj se to zgodi čim prej.

Avtorica: Mojca Sladič
Foto (simbolična): Pixabay