Obvestilo na priljubljenem smučišču: Judom ne izposojamo več smuči!

14. feb. 2024, ob 15.13
25
120 SEK

Švicarska policija je sprožila preiskavo o napisu v izposojevalnici smuči, ki pravi, da trgovina Judom ne bo več izposojala smuči in sani. Trgovina v Davosu je po tem, ko je novica prišla v medije, odstranila napise v hebrejščini. Kritiki jim očitajo kršenje švicarskih zakonov proti diskriminaciji in spodbujanju rasnega ali verskega sovraštva, piše CNN.

Švicarska zveza judovskih skupnosti je sprožila pravni postopek in znake obsodila kot očitno diskriminatorne. Izobešeni napisi v izložbah so namreč kupce obveščali, da zaradi incidentov, med katerimi so bile tudi kraje, ne izposojajo več športne opreme »svojim bratom Judom«.

Vodja trgovine: Židovski kupci so dobrodošli

Iz trgovine v sklopu restavracije Pischa so v prvi izjavi zapisali, da ljudje pogosto ne vračajo opreme in da se osebje ne želi več obremenjevati z iskanjem sani v gorah. Vendar so bili 24 ur po postavitvi znakov odstranjeni. Župan Davosa Philipp Wilhelm je za švicarske medije dejal: »Vsako obliko antisemitizma, rasizma in diskriminacije je treba obsoditi. To ne sodi v Davos.« Vodja trgovine se je opravičil in dejal, da je bil plakat ‘slabo ubeseden’. Židovski kupci so dobrodošli, je dejal tudi on.

Toda švicarske protirasistične skupine poudarjajo, da je napad na celotno rasno, versko ali etnično skupino zaradi domnevnega slabega vedenja nekaterih resnejši od nerodnega besedila. Pravijo, da gre za klasičen znak rasizma in diskriminacije. Pravijo, da bi bil boljši način za preprečevanje kraje in škode storiti to, kar že počnejo številne izposojevalnice smuči: vzeti osebne podatke in podatke o kreditni kartici strank.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Incident z ortodoksnimi Judi v Davosu

To ni prvič, da so se v Davosu, prizorišču Svetovnega gospodarskega foruma, zgodili incidenti z Judi. Letovišče je postalo priljubljeno med izraelsko ortodoksno judovsko skupnostjo, ki ga obiskuje v vse večjem številu, in vodja turističnega odbora je dejal, da so bili primeri, ko so bili gostje nespoštljivi do svojih gostiteljev. Nedavno je bila ustanovljena delovna skupina za reševanje napetosti med turisti in gostitelji. Obe strani sta se strinjali, da obstajajo težave.

Toda z naraščanjem antisemitizma po vsej Evropi po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra in vojni v Gazi mnogi menijo, da je napaka podjetja za izposojo smuči ne le neumna, ampak tudi rasistična.

N. D.; Foto: Shutterstock

25
120 SEK