Od aprilskega snega do pomladne otoplitve?

24. apr. 2024, ob 08.43
6
100 SEK

Slovenija se v zadnjih dneh spopada z nenavadno visokimi količinami snega v višjih predelih Štajerske in Koroške. Nov pas padavin, ki se je v torek zvečer razširil iz jugovzhoda, je prinesel močno sneženje, zaradi česar so nekateri deli doživeli snežno odejo debelo več kot četrt metra, poroča Meteoinfo.

Kot poročajo iz Direkcije RS za infrastrukturo, se je sneg v nekaterih predelih omenjenih regij oprijel tudi cestišč, zaradi česar je uporaba zimske opreme še vedno obvezna, ne glede na koledarski datum. Voznike opominjajo na previdnost, saj so razmere na cestah lahko zelo zahtevne.

Kljub temu, da so današnje padavine prinesle občasne snežne plohe, se obeta postopno dviganje meje sneženja na približno 1000 metrov nadmorske višine. Po podatkih Agencije za okolje (Arso) bodo oblačne in deževne razmere oslabele že popoldne, pričakovati pa je tudi posamezne krajevne plohe.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Temperature se bodo postopno dvigale, z najvišjimi dnevnimi temperaturami med 5 do 10 stopinjami Celzija in do 14 stopinj na Primorskem. Jutri naj bi padavine povsod ponehale, občasno bo še oblačno, vendar se bo popoldne pokazalo tudi nekaj sonca. Jutranje temperature bodo še vedno sveže, vendar se bodo dnevne že dvignile, zlasti na Primorskem, kjer lahko dosežejo do 15 stopinj Celzija.

Protokončni vikend prinaša nadaljevanje toplega trenda s temperaturami, ki bodo še naprej naraščale. Oblačnost bo spremenljiva, občasno bo lahko rahlo deževalo, predvsem na zahodu in ponekod v osrednjih delih države. Prav tako bo začel pihati jugozahodnik, kar dodatno napoveduje prihod toplejših zračnih mas.

Ta nenadni preobrat v vremenu od mrzlih, snežnih dni k obetavnejšim, toplejšim razmeram je še en primer muhastega vremena, ki je zaznamovalo letošnji april. Zato prebivalci, še posebej tisti v višje ležečih regijah, naj bodo pripravljeni na hitre spremembe vremenskih razmer.

Vir: Meteoinfo

6
100 SEK