• -0.89C Novo mesto
  • 21:18
  • Tor, 24.11.2020

Od ponedeljka dalje je za 30 dni za celo Slovenijo razglašena epidemija!

Premier Janez Janša je na Twitterju sporočil, da bo od ponedeljka za 30 dni za celo Slovenijo razglašena epidemija. Dodal je, da teče dopisna seja vlade.

V soboto so v Sloveniji opravili 3765 testov na okužbe z novim koronavirusom in pri tem potrdili 726 okužb. Pozitivnih je tako bilo več kot 19 odstotkov testov, je na Twitterju zapisal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

»Prihajajoči dnevi bodo odločilni za naše soočenje z virusom. Ukrepi, ki jih uvajamo, so nujni za zaščito najšibkejših in normalno delovanje javnega zdravstvenega sistema. Z majhnimi odrekanji lahko naredimo ogromno. Maske, higiena rok in kašlja, držanje distance. Hvala, kda pomagate!« je popoldne na twitterju zapisal minister za zdravje Tomaž Gantar.

Nagovor predsednika vlade 

Premier Janez Janša se je danes v nagovoru državljanom zahvalil za varovanje lastnega in zdravja drugih. Kot pravi, smo vsi utrujeni od bitke s koronavirusom, a pred nami ni prepad, v katerega bomo zanesljivo padli, temveč izziv, ki ga bomo skupaj premagali.

»Najprej so življenja, potem je zdravje in nato je ekonomija oziroma gospodarstvo, še posebej življenjsko pomembne dejavnosti. Vse ostalo, od zabave do številnih drugih aktivnosti, pa tudi nekaterih svoboščin, bo moralo nekaj časa počakati,« je v nagovoru državljankam in državljanom dejal predsednik vlade. »Smo v zahtevnih časih, ki nas silijo celo v tisto najtežje, torej v spremembo naših navad in delno celo v spremembo našega načina življenja. A če trezno premislimo, ovire še zdaleč niso nepremostljive.«

Ukrepi, ki so pripravljeni in bodo po potrebi aktivirani, so po njegovih besedah sorazmerni. Dodal je tudi, da so v dnevnih stikih z vladami drugih držav EU, se posvetujemo, preučujemo različne ukrepe, ki jih sprejemajo in spremljamo njihove učinke. Slovenija prav tako že nekaj časa sledi priporočilom glede prehajanja meja v času epidemije, je dejal. »Po temeljiti razpravi o nevarnostih 2 vala epidemije smo konec prejšnjega tedna na Evropskem svetu dosegli popolno soglasje o hierarhiji vrednot, ki jih v spopadu z virusom uporabljamo v EU: Najprej so življenja, potem je zdravje in nato je ekonomija oziroma gospodarstvo, še posebej življenjsko pomembne dejavnosti. Vse ostalo, od zabave do številnih drugih aktivnosti, pa tudi nekaterih svoboščin, bo moralo nekaj časa počakati. Bolj bomo sposobni z ukrepi in obnašanjem upoštevati to lestvico vrednot, prej se bomo lahko vsaj večinoma vrnili k normalnemu življenju. Ukrepi, ki so pripravljeni in bodo po potrebi aktivirani, so sorazmerni. Vse institucije v državi delujejo in bodo delovale tudi v morebitnih bolj zaostrenih razmerah. Smo v dnevnih stikih z vladami drugih držav EU, se posvetujemo, preučujemo različne ukrepe, ki jih sprejemajo in spremljamo njihove učinke.«

»V Sloveniji bo cepljenje brezplačno. Najprej bo na vrsti zdravstveno osebje, nato najbolj ranljive skupine, zaposleni v kritični infrastrukturi, zaposleni na delovnih mestih, kjer ni mogoče vzdrževati zadostne medsebojne razdalje in nato v čim krajšem možnem času vsi ostali,« je spregovoril o cepivu premier.

Pismo sodelavcem in javnosti

Da se razmere zaostrujejo, je v pismu sodelavcem in javnosti med drugim opozoril generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Janez Poklukar. V naslednjih tednih bomo po njegovih besedah šli skozi naši generaciji nikoli videno in skozi nekaj, na kar nas ni mogel nihče pripraviti. Opozoril je, da bodo lahko še danes samoumevni posegi postali stežka dosegljivi, saj bo vse osebje osredotočeno na reševanje življenj v epidemiji.

Drage sodelavke in sodelavci, spoštovane prebivalke in prebivalci Slovenije,
v naslednjih tednih bomo šli skozi naši…

Drage sodelavke in sodelavci, spoštovane prebivalke in prebivalci Slovenije,
v naslednjih tednih bomo šli skozi naši…

Objavil/a UKC Ljubljana dne Sobota, 17. oktober 2020

 

NaDlani.si; Foto: youtube