Odmevni intervju: ameriški novinar Tucker Carlson na pogovoru z Vladimirjem Putinom

09. feb. 2024, ob 07.21
23
140 SEK

Intervju, ki je bil prvi Putinov formalni intervju z zahodnim novinarjem od začetka invazije na Ukrajino pred skoraj dvema letoma, je bil predvajan na Carlsonovi spletni strani in deljen “necenzurirano” na platformi X. Putin je v intervjuju govoril v ruščini, prevod pa je bil zagotovljen s strani Carlsonove oddaje.

Obravnavanih je bilo več tem, med drugim tudi ruska invazija na Ukrajino in rusko gospodarstvo. Intervju je trajal več kot dve uri, celoten intervju pa je na voljo na Carlsonovi spletni strani ter na platformi X.

Putin je v intervjuju izrazil svoje stališče glede vojne v Ukrajini. Začel je z okoli 20 minut dolgim govorom o zgodovini, vključno s časom Katarine Velike, ruske carice od leta 1762 do 1796. Povedal je, da Rusija še ni dosegla svojih vojnih ciljev, ter trdil, da bi bila vojna brez ameriške pomoči končana v nekaj tednih in da je treba, če se želi končati bojevanje, prenehati z dobavo orožja. Zatrdil je, da Rusijo v Ukrajini “po definiciji ni mogoče premagati”. Putin je v intervjuju ponovil svojo trditev, da je bila invazija na Ukrajino potrebna za zaščito ruske nacionalne varnosti pred domnevno sovražnim Zahodom, zanikal, da ima teritorialne ambicije po Evropi, in vztrajal, da bo v sosednje države poslal vojake le v primeru napada nanje.

Ortodont na napotnico: kako izbrati pravega ortodonta za vašega otroka
Ortodontska oskrba je ključen člen pri zagotavljanju zdravega in lepega nasmeha, še posebej pri otrocih in mladostnikih. Kako hitro do ortodonta na napotnico, katere so prednosti ortodontske oskrbe

Carlson, ki je intervju zagovarjal kot primer svobode govora, je bil deležen kritik zaradi dajanja nekritične platforme Putinu, ki je znan po ciljanju na ruske in tuje novinarje. Med drugim sta trenutno v ruskem priporu dva ameriška novinarja, Evan Gershkovich iz The Wall Street Journal in Alsu Kurmasheva iz Radio Free Liberty, katerih pridržanje je široko obravnavano kot politično motivirano. Putin ni izključil možnosti, da bi Rusija lahko izpustila zaprtega novinarja Wall Street Journala Evana Gershkovicha, ki ga ZDA obravnavajo kot neupravičeno pridržanega, vendar je nakazal, da bi ZDA morale skleniti dogovor. Poudaril je, da poteka “stalni dialog med posebnimi službami”.

Na drugi strani je intervju sprožil oster politični odziv, saj je nekdanji belgijski premier in sedanji član Evropskega parlamenta, Guy Verhofstadt, pozval Evropsko unijo, naj razmisli o uvedbi “prepovedi potovanj” za Carlsona. Nekdanji republikanski predstavnik iz Illinoisa, Adam Kinzinger, je Carlsona označil za “izdajalca” zaradi izvedbe intervjuja.

Kdo je Tucker Carlson? 

Tucker Carlson je znan ameriški konzervativni politični komentator in pisatelj, ki je bil od leta 2016 do 2023 gostitelj nočne politične pogovorne oddaje “Tucker Carlson Tonight” na Fox News. Po odpustitvi na Fox News je Carlson začel voditi oddajo “Tucker” na platformi X. Carlson, znan zagovornik nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je opisan kot morda najvidnejši zagovornik “Trumpizma” in kot “najvplivnejši glas v desnem medijskem prostoru”.

S tem intervjujem je Carlson sprožil razpravo o svobodi govora in o tem, kako naj bi mediji poročali o kontroverznih temah, kot je ruska invazija na Ukrajino. Odraža kompleksnost trenutnih mednarodnih odnosov in različnih perspektiv, ki obstajajo v svetu politike in medijev.

Pripravil: NaDlani.si, foto: Posnetek zaslona Tucker Carlson Network

23
140 SEK