• 25.44C Novo mesto
  • 16:40
  • Čet, 18.07.2019

Odneslo osem streh, Drava še naprej grozi

Težave so tudi na cestah.

LJUBLJANA – Za nami je nemirna noč, ki je dala precej dela gasilcev in pripadnikom Civilne zaščite. Najhuje na Obali, najbolj nemirno pa ob Dravi. Najhuje jo je po poročanju Radia Slovenija skupila vas Log po Mangartom, kjer je odkrilo kar osem hiš, v vasi pa ni niti elektrike.

Še naprej pa grozi reka Drava. Za danes dopoldne je izdano opozorilo najvišje, rdeče stopnje za porečje Drave v zgornjem in spodnjem toku. Poplavlja lahko za jezom Melje in v Dravogradu. Kot javlja Radio Slovenija, so se prve sirene oglasile nekaj pred 3. uro pri Melju, ob 4.30 pa v Dravogradu.

Za bike in krave

Gasilci in pripadniki Civilne zaščite se borijo s podrtimi drevesi in da prebivalstvu zagotovijo elektriko. Tako je bilo po poročanju STA na Gorenjskem, kjer je ena od kmetij ostala brez električne energije, dostavili pa so ji agregat.

Najhujši jugo je na Obali pihal do pol ene zjutraj, potem se je umiril. Radio Slovenija poroča, da je od 1. ure zjutraj odprto koprsko pristanišče, ki deluje v pospešenem ritmu. Danes pa bodo imeli na Obali precej dela s sanacijo poškodovanih barčic, ki jih je naneslo na suho.

Zaprte ceste

Težave so tudi na cestah. Zaradi podrtega drevja je zaprt prelaz Vršič. Zaradi poplavljene ceste je popolna zapora Krnica – Radovna – Mojstrana. Popolne zapore so tudi na avstrijski strani zaradi vetroloma in poplav: zaprt je prehod Vič, cesta Dravograd – Vič je prevozna le za lokalni promet, zaprt je prehod Libeliče. Zaprta je cesta na Mangart zaradi skalnega podora.

Kako kaže?

Danes bo v vzhodni Sloveniji delno jasno. Drugod bo spremenljivo do pretežno oblačno, v zahodni polovici Slovenije bo občasno še deževalo. Meja sneženja bo na okoli 1600 metrov nadmorske višine. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 16, ob morju okoli 18 °C. Ponoči bodo padavine povsod ponehale, tudi veter bo ponehal. Delno se bo zjasnilo, po nižinah osrednje Slovenije bo jutri zjutraj nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 9, ob morju okoli 11 °C.Jutri bo v vzhodni Sloveniji povečini sončno. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno. Predvsem v severovzhodni Sloveniji bo pihal šibak jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 18, ob morju okoli 20 °C. V četrtek bo oblačno, v zahodni Sloveniji bo pričelo deževati že dopoldne. Popoldne se bo dež širil proti vzhodu, predvsem na zahodu bodo tudi nevihte. Do večera bo suho vreme v severovzhodnih krajih. V petek bo pretežno oblačno, občasno bo deževalo.