• C Novo mesto
  • 08:25
  • Sre, 29.06.2022

Odvetnik Tina Maze pojasnil, kako se s COVID-19 borijo v Italiji

Damijan Terpin je zamejski Slovenec.

LJUBLJANA – Ko je Tina Maze že kraljevala na tekmah svetovnega pokala, je imela ob sebi krasno ekipo. Del te je bil tudi pravni strokovnjak Damijan Terpin, zamejski Slovenec, ki je danes na novinarski konferenci Vlade RS pojasnil, kako se s COVID-19 borijo v Italiji.

Po koncu lanskoletnih pustnih počitnic bi se učenci in dijaki v Italiji morali 27. februarja 2020 vrniti v šolo. Zaradi epidemije pa so vse šole ostale zaprte do konca šolskega leta, do 12. junija 2020, je podatke predstavil Terpin

Maturantje so opravljali maturo v okrnjeni obliki konec junija. Izvajale so se priprave na izvedbo mature na daljavo, na koncu so jo izvedli v živo, a omejili na ustni izpit, ki je trajal največ 1 uro. Maturitetno komisijo so sestavljali notranji člani šole, le predsednik je bil zunanji.

Ponovno odprtje šol se je zgodilo z začetkom novega šolskega leta, 14. septembra 2020, ne da bi bilo ustrezno poskrbljeno za prilagoditev izvajanja javnih prevozov, ki so eden od najbolj nevarnih okolij za okužbe. Premikati in družiti se je začelo 8 milijonov učencev in dijakov ter 2 milijona učiteljev, profesorjev in ne-učnega osebja, kar je po mnenju epidemiologa in virologa, dr. Massima Gallija, odgovornega za infekcijske bolezni na univerzitetni kliniki Sacco v Milanu, povzročilo eksplozijo in vnovično eksponentno rast pozitivnih primerov.

Konec oktobra 2020 so bile ponovno zaprte vse srednje šole, v Italiji so poimenovane kot višje srednje šole, medtem ko se je pouk nadaljeval le v vrtcih in osnovnih šolah, te so v Italiji poimenovane osnovne oziroma nižje srednje šole. Že pred tem pa so nekatere dežele zaradi hujše epidemiološke situacije na svojem območju zaprle šole. Šole so tako ostale zaprte do 1. februarja 2021, ko so tudi srednješolci ponovno vstopili v učilnice, a le do 50 odstotkov, kar pomeni le na ponedeljek-sredo-petek, medtem ko je na dneve torek-četrtek-soboto šola organizirana na daljavo.

Pripravil: Nadlani.si, Gov.si
Foto: Zajem zaslona Gov.si

dolenjske toplice