• C Novo mesto
  • 17:03
  • Pet, 05.03.2021

Okužbe dol, Slovenija se bo začela odpirati!

V slovenskih vrtcih v nujnem varstvu 28 odstotkov otrok, včeraj pa je bilo pozitivnih 20.6% PCR testov.

LJUBLJANA – Minevajo trije meseci, odkar je v Sloveniji razglašena epidemija, danes je tudi uradno podaljšana. Kljub temu se zdi, da se življenje počasi vrača nekaj bližje normalnosti, ki jo poznamo. Vzpodbudne so tudi številke, ljudje se držijo navodil. Po zadnjih podatkih premoremo 1366 okužb v zadnjih sedmih dneh – drugače povedano, meja za skok iz črne v rdečo fazo je 1350 okužb in manj kot 1200 hospitaliziranih covid-19 bolnikov. Počakati bo treba do sredine oz. četrtkove seje vlade, ko bodo jasni naslednji koraki.

Kaj prinaša skok v rdečo fazo?

Ob upoštevanju vseh ukrepov za izvajanje posameznih dejavnosti se sproščajo muzeji, knjižnice, galerije, frizerji, manikura/pedikura.

Kako dalje?

„Slovenija je pripravljena, da se odpre po regijah, kjer je dobra epidemiološka slika!“ pa je za TV Slovenija povedala državna sekretarka Alenka Forte. Iz rdeče faze gremo v oranžno.

Pri prehodu v oranžno skupino se odpirajo servisne dejavnosti, trgovine, vrtci, šole prve triade, športne aktivnosti na prostem, vključno s smučanjem. V oranžni skupini se tudi dovoljuje zbiranje do 10 oseb ter odpravlja prepoved prehodov med občinskimi mejami znotraj regije in prepoved gibanja v nočnem času. V oranžno skupino bomo vstopili, ko bo sedem dnevno povprečje manj kot 1000 okuženih ali bo hospitaliziranih manj kot 1000 bolnikov s covid-19.

V rumeni fazi bodo prekinili s šolo na daljavo osnovne šole in zaključni letniki srednjih šol, ukine pa se tudi prepoved gibanja med vsemi občinami in gibanje ponoči. V rumeno skupino bomo vstopili, ko bo sedem dnevno povprečje manj kot 600 okuženih ali bo hospitaliziranih manj kot 500 bolnikov s covid-19.

V zeleno skupino, v kateri se bodo odpravile vse omejitve razen obratovanja barov in diskotek, bomo vstopili, ko bo sedem dnevno povprečje manj kot 300 okuženih.

Še nekaj dejstev: v slovenskih vrtcih v nujnem varstvu 28 odstotkov otrok, včeraj pa je bilo pozitivnih 20.6% PCR testov.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: www