• 2.29C Novo mesto
  • 12:25
  • Tor, 19.01.2021

Otroka Marka Potrča na Švedskem hodita v šolo

Marko Potrč, ki v zadnjem času s svojimi objavami na Facebooku razdvaja slovensko javnost in milo rečeno jezi stroko, ki se bori z epidemijo in njegova žena Lili Žagar sta se že pred nekaj tedni umaknila na Švedsko, ki se po mnenju voditelja z obvladovanjem koronavirusa spopada bolje kot države, ki so se odločile za bolj stroge ukrepe.

Tam se družina Potrč-Žagar očitno dobro počuti lahko sklepalo iz objav na družbenih omrežjih. Potrčeva otroka Inja in Tilen sta včeraj prvič obiskala celo šolo. Lili, ki je delila fotografijo na svojem Instagram profilu, je pod objavo zapisala:

“Prvi šolski dan. Kako sem ponosna na njiju. Samozavestno, radovedno in znanja ter novih izkušenj željna sta včeraj, po dolgem času, spet normalno, brez raznih omejitev, vstopila v šolo. Z dovoljenjem, da sta otroka. Dobrih 1.600 km stran od njunega doma, stran od vsega, kar poznata, a kljub temu tako neučakana! Inja me je zadnjih 14 dni vsak dan spraševala, kolikokrat gre še spat, da gre v novo šolo. Ne samo novega jezika, veselila sta se predvsem novih poznanstev, druženja s sovrstniki, izkušenj in nasploh vsega, kar šola predstavlja,” je na Instagramu razkrila Lili in dodala: “Strinjam se, otroci se res hitro prilagodijo novemu okolju in še marsičemu, a temu, da se jim vzame, celo prepove vrstnike, igro z njimi, ustrezno izobraževanje, dogodivščine, pravzaprav otroštvo, se je težko prilagoditi. Če jim to vzamemo, ne gre za nekaj, na kar bi se naj prilagodili, ampak preprosto za krivico. Tako kot najina dva hrepenita po tem, zagotovo hrepeni še veliko drugih otrok. In ko sva prišla po njiju, sta imela nasmeh do ušes. Dokler smo tukaj, si z Markom želiva, da spoznata čim več novih stvari in gledata na svet s široko odprtimi ter radovednimi očmi. Tukaj je, zaenkrat, še dovoljeno otroštvo. Srčno upava, da se to ne spremeni. Ker stigmatizacija otrok z izrazi “super prenašalci” ter odvzem otroštva in ustreznega izobraževanja v imenu tega, je ena najbolj zaskrbljujočih stvari v tem času. Na otroštvo!“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lili Žagar (@lilizagar)

 

 

Pripravila: BB., za NaDlani.si, foto: Instagram, arhiv