Otrokova smrt v senci birokracije, umrl med čakanjem na ustrezen dom

30. jan. 2024, ob 05.58
Posodobljeno pred 2 mesecema
48
90 SEK

V Slavonskem Brodu se je zgodila tragična smrt 20-mesečnega otroka, ki je skoraj celo življenje preživel v čakanju na ustrezen dom ali rejniško družino. Po poročanju Jutarnjega lista in Večernjega.hr, bi moral biti otrok takoj po rojstvu, po mnenju stroke, nemudoma odvzet staršem. Vendar pa, zaradi pomanjkanja prostora v domovih in rejniških družinah, ni bila najdena primerna rešitev.

Situacija v družini je bila skrb vzbujajoča: živeli so v dveh prostorih brez vode in sanitarnih naprav. Po oceni stroke se je pokazalo, da starša, oba s težavami v intelektualnem razvoju, nista sposobna ustrezno skrbeti za otroke. Kljub prizadevanjem socialnih služb, brata preminulega otroka, stara tri in štiri leta, še vedno živita s starši.

Proces odvzema otroka staršem se je začel kmalu po njegovem rojstvu, vendar je bil oviran zaradi pomanjkanja informacij o njegovi nadaljnji namestitvi. Zahteve za namestitev so se nenehno vračale z zavrnitvami, kar je povzročilo, da je otrok ostal v neprimernem domačem okolju. Šele v juliju 2022 je bila zaprošena pomoč pristojnega ministrstva.

Policijska preiskava ni ugotovila znakov nasilja ali kaznivega dejanja, smrt otroka pa ostaja nejasna. Kot poroča bolnišnica, je vzrok smrti morda sindrom nenadne smrti dojenčkov (SIDS), a točen vzrok še ni potrjen.

Iz Hrvaškega zavoda za socialno delo (HZSR) in Ministrstva za socialno politiko so komentirali primer z omejenimi informacijami, poudarjajoč da so ukrepi bili sprejeti v skladu z obstoječimi protokoli in zakonodajo. Vendar pa ta tragičen primer odpira vprašanja o učinkovitosti in hitrosti odzivanja socialnih služb v primerih, kjer je ogrožena dobrobit otroka.

To so kraji, kjer lahko opazujete najlepše sončne zahode na svetu
Sončni zahodi so ena tistih naravnih lepot, ki očarajo vsakogar. Ne glede na to, kolikokrat v življenju vidimo lep sončni zahod, ga je vedno prijetno videti in se ga nikoli ne naveličamo. Čarobn

Ta tragičen dogodek odseva globlje probleme v sistemu socialne skrbi, ki se sooča s pomanjkanjem mest v ustanovah in z zastarelimi postopki. Iniciativa #odšutnjedopromjene, ki združuje skoraj 600 strokovnjakov socialnega dela, opozarja na nujnost reforme sistema, ki bi preprečila podobne tragedije v prihodnosti.

Pripravil: NaDlani.si, foto: Unsplash

48
90 SEK