• C Novo mesto
  • 08:29
  • Pon, 23.05.2022

Ovire naj postanejo izzivi!

Sevniški osnovnošolci so spoznali paraolimpijca in svetovnega rekorderja Darka Đurića, ki je pomagal razbijati tabuje, povezane z invalidnostjo.

 

SEVNICA – V petek, 10. januarja, so imeli učenci  OŠ Sava Kladnika Sevnica priložnost spoznati našega znanega paraolimpijskega športnika in svetovnega rekorderja Darka Đurića, ki s svojim sproščenim in duhovitim nastopom pomaga razbijati tabuje, ki se še vedno držijo telesne ali duševne invalidnosti, ter nas vse skupaj opominja, naj plitko sočutje raje zamenjamo za pristno spoštovanje posameznikovih zmožnosti in dosežkov.

Darko Đurić se je rodil z izjemno redko gensko napako, brez nog in leve roke, a s trdno odločnostjo, da mu to ne bo preprečilo uresničevanja športnih sanj. Pri starosti dveh let sta ga v svoj dom vzela zakonca Milan in Veronika Debeljak iz Podbrezij, kjer je odraščal skupaj z njunimi štirimi otroki. Plavati se je naučil v šoli v naravi, resneje pa se je s tem začel ukvarjati leta 2007 in dve leti kasneje že nizal svoje prve resne športne uspehe na svetovnih prvenstvih v Riu (2009) in Eidhovnu (2010) ter na evropskem prvenstvu v Berlinu (2011). Njegov največji dosežek pa je šele sledil na paraolimpijskih igrah v Londonu (2012): »Vztrajnost se mi je obrestovala. Kot debitant /…/ sem dvakrat v enem dnevu (v predtekmovanju in finalu) popravil svetovni rekord na 50 metrov delfin, osvojil eno četrto, dve peti in eno šesto mesto. Srečen sem.«

Naši učenci so pokazali, da znajo ceniti dosežke naših paraolimpijskih športnikov bolj kot naši sponzorji. (Na to je opozoril tudi Đurić in poudaril, da paraolimpijske igre tudi v medijih končno dobivajo zasluženo veljavo.) Poslušali so in prav nič sramežljivo spraševali, vprašanja pa so zadevala še marsikaj poleg njegove plavalne kariere. Spraševali so o ovirah, s katerimi se srečuje, o tem, kako vzdržuje motivacijo za treninge, pa tudi o njegovem vsakdanu. Zanimalo jih je tudi to, ali ima punco. Predvsem pa so si želeli od blizu ogledati vse medalje, ki jih je Đurić osvojil. Nazadnje so mu zaželeli še veliko športnih in zasebnih uspehov. Zanimiv pogovor se je zaključil s fotografiranjem in deljenjem avtogramov, prijetno vznemirjeno vzdušje na srečanju pa je znova pokazalo, da smo z raznimi zadržki pogosto obremenjeni le odrasli.

 

Urška Zagorc, OŠ Sava Kladnika Sevnica
(Foto: OŠ Sevnica)

cvetličarna