• C Novo mesto
  • 13:04
  • Sob, 23.09.2023

Pametni telefoni in tablice Nokia bodo imeli po novem Android

Finski proizvajalec telekomunikacijske opreme Nokia je danes naznanil načrte za vrnitev na trg mobilnih telefonov. Mobilne telefone in tablične računalnike bo odslej pod znamko Nokia proizvajalo novoustanovljeno finsko podjetje HMD Global, ki je pridobilo ekskluzivno globalno licenco za naslednjih 10 let.

HELSINKI – Dogovor med Microsoftom in podjetjem HMD Global naj bi bil zaključen v drugi polovici leta 2016. Tako bo HDM Global postal edini licenčni globalni proizvajalec za vse tipe mobilnih telefonov in tablic pod znamko Nokia. Navadni mobilni telefoni namreč še vedno ostajajo ena izmed najbolj priljubljenih izbir na številnih trgih po svetu, so zapisali na uradni spletni strani Nokie.

Medtem ko so v Nokii leta 2011 neuspešno stavili na operacijski sistem Windows, bodo novi pametni telefoni in tablice temeljili na operacijskem sistemu Android.

V Nokii so še zapisali, da je novo finsko podjetje HDM Global zasebno podjetje, v katerega Nokia ne bo investirala oziroma ne bo imela lastniškega deleža.

Nokia je bila več kot desetletje vodilni proizvajalec mobilnih telefonov na svetu. Leta 2011 jo je zaradi neodzivnosti na hitro rastoči trg pametnih telefonov s tega mesta izrinil južnokorejski Samsung.