• 23.2C Novo mesto
  • 17:20
  • Sob, 24.08.2019

Papež ob veliki noči umil noge beguncem

Papež Frančišek je na današnji veliki četrtek izvedel tradicionalno umivanje nog. Medtem ko EU pretresa najhujša begunska kriza in so po Parizu krvavi teroristični napadi ta teden pretresli še Bruselj, se je Frančišek odločil za zelo zgovorno potezo – noge je letos umil 11 beguncem, med njimi več muslimanom, ki so bili nad to gesto vzhičeni.

“Ali muslimani, hindujci, katoliki ali Kopti: vsi smo bratje, vsi smo otroci istega boga,” je ob izvajanju velikonočne tradicije dejal papež in obenem spomnil tudi na torkove napade v belgijski prestolnici: “To je bilo dejanje uničenja, dejanje vojne, s strani ljudi, ki ne želijo živeti v miru.” Krivdo za prelivanje krvi je pripisal predvsem tihotapcem z orožjem.

Večernega umivanja nog je potekalo v domu za prosilce za azil v Castelnuovo di Porto nedaleč od Rima, v katerem živi kakih 800 ljudi iz več kot 25 držav. Med migranti, ki jim je papež umil noge, so bili trije muslimani iz Malija, Pakistana in Sirije ter hindujec iz Indije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Gre sicer za ponazoritev geste, ki jo je Jezus izvedel svojim apostolom pred zadnjo večerjo. Potem ko so papeži dolga leta noge umivali le duhovnikom, jih je Frančišek doslej umival zapornikom, invalidom in mladoletnim prestopnikom.

Papež bo velikonočne slovesnosti nadaljeval v petek, ko bo med drugim v rimskem Koloseju vodil križev pot, ki ga bo spremljala molitev za spolno zlorabljene otroke. V nedeljo bo poleg jutranje velikonočne maše opoldne izrekel tudi velikonočno voščilo mestu in svetu (urbi et orbi).