Partizanske pesmi vnesene v register nematerialne kulturne dediščine Slovenije

24. jun. 2024, ob 11.00
Posodobljeno pred 27 dnevi
1969
70 SEK

V nedavni potezi, ki odseva pomen ohranjanja kulturne dediščine, je Slovenija vključila partizanske pesmi v register nematerialne kulturne dediščine. Ta korak potrjuje dolgoletno priznavanje vpliva, ki so ga partizanske pesmi imele med in po drugi svetovni vojni.

Partizanske pesmi so se prvič pojavile med drugo svetovno vojno, ko so partizanski borci, ki so bili pogosto del kulturnih in gledaliških skupin, uporabljali pesem kot sredstvo boja in izražanja nacionalne zavesti. Te pesmi so bile prvotno izvedene na kulturnih prireditvah znotraj partizanskih enot in na osvobojenih območjih.

Ministrstvo za kulturo Slovenije je sporočilo, da so partizanske pesmi narasle iz ljudskih bojnih pesmi, ki so jih borci uporabljali kot vir motivacije in enotnosti. Po vojni so te pesmi postale temelj državne glasbene produkcije in so bile del uradnih šolskih programov.

Iniciativa za vpis partizanskih pesmi v register je prišla s strani Partizanskega zbora, ki deluje kot združenje v Ljubljani. Cilj te iniciative je bil zagotoviti, da bodo te kulturne izraze ohranili za bodoče generacije.

V registar je bilo vključenih približno sto pesmi, kar pomeni priznanje njihovega neprecenljivega doprinosa k slovenski kulturni identiteti. Po letu 1991, ko so partizanske pesmi prešle v bolj neformalne sfere izvajanja, so v zadnjih letih doživele ponovno odkritje. Govori in pevske skupine so znova prepoznali njihov kulturni in zgodovinski pomen.

S tem vpisom Slovenija ne samo da ohranja dragoceno zgodovinsko in kulturno dediščino, temveč tudi izpostavlja pomembnost spominjanja na preteklost za boljše razumevanje sedanjosti in prihodnosti.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

1969
70 SEK