Pemislili so si, prenova UKC Ljubljana ustavljena

26. apr. 2024, ob 10.50
Posodobljeno pred 2 mesecema
15
100 SEK

Prenova glavne stavbe Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je bila nenadoma ustavljena, potem ko so se na Ministrstvu za zdravje odločili za spremembo načrtov glede protipotresne sanacije, poroča Dnevnik.

Glavna stavba, stara že več kot 50 let, je bila prvotno namenjena le obsežni energetski sanaciji in notranji prenovi, brez upoštevanja potrebe po protipotresni ojačitvi. Ta teden pa je izvajalec gradbenih del, GH Holding, prejel navodilo, da dela začasno ustavi. “Prejeli smo novo navodilo, da naj v skladu z željami naročnika aktivnosti zmanjšamo oziroma ustavimo,” je za medije povedal Blaž Miklavčič, direktor GH Holding.

Težave so se začele, ko je bilo ugotovljeno, da stavba nujno potrebuje protipotresno sanacijo, kar pa ni bilo predvideno v prvotnem načrtu prenove. Sprememba načrtov bo po pričakovanjih privedla do večmesečnih zamud in dodatnih stroškov. Stroški protipotresne ojačitve so ocenjeni na 3,1 milijona evrov.

Zapleti okoli prenove so odraz globljih nesoglasij med Ministrstvom za zdravje, njegovim Uradom za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu (UNKIZ) in izvajalcem del. Pogodbene strani se ne morejo dogovoriti, katera dela so bila obvezna po prvotnih pogodbah in katera bi bila potrebna zaradi novih zahtev.

Vlada je marca projekt uvrstila v načrt razvojnih programov za obdobje 2023–2026, z zagotovljenimi sredstvi v višini 75,3 milijona evrov, skupna vrednost podpisanih pogodb za energetsko sanacijo in revitalizacijo pa znaša 107,8 milijona evrov. V tem finančnem načrtu je zdaj potrebno najti prostor za dodatne stroške, ki jih prinaša protipotresna ojačitev.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Te nove zahteve za prenovo stavbe UKC Ljubljana kažejo na pomanjkanje jasnosti in usklajenosti pri izvajanju ključnih infrastrukturnih projektov. Strokovnjaki opozarjajo, da bi bilo treba že v zgodnji fazi načrtovanja upoštevati vse potrebne sanacije, da bi se izognili takšnim zapletom, ki ne le da podaljšujejo projekte, ampak tudi znatno povečujejo končne stroške in vplivajo na delovanje ene največjih zdravstvenih ustanov v državi.

Prenovljena infrastruktura je ključna za zagotavljanje varnosti in učinkovitosti v zdravstvenem centru, ki vsakodnevno služi tisočem pacientov. Zato je nujno, da se vse strani čim prej uskladijo in delo nadaljuje brez nadaljnjih prekinitev, da ne bi ogrozili ne le tekočega delovanja UKC, ampak tudi zdravje in varnost pacientov, ki so odvisni od njegovih storitev.

Vir: Dnevnik

15
100 SEK