Peta obtožnica zaradi spodnašanja volilnih izidov

25. apr. 2024, ob 10.24
Posodobljeno pred 24 dnevi
7
90 SEK

Velika porota v Arizoni je sinoči potrdila obtožnice proti 18 zaveznikom nekdanjega predsednika ZDA, Donalda Trumpa, zaradi domnevnega spodnašanja izida predsedniških volitev leta 2020. Med obtoženimi so visoki profilni člani Trumpove administracije, vključno z nekdanjim odvetnikom Rudyjem Giulianijem in nekdanjim šefom kabineta Bele hiše Markom Meadowsom.

Obtožnice so del širšega pravnega boja, ki obdaja Trumpa in njegove najtesnejše sodelavce, zaradi njihovih prizadevanj za ohranjanje Trumpa na položaju kljub porazu na volitvah. V obtožnici, ki obsega kazniva dejanja zarote, goljufije in ponarejanja, je izpostavljeno, da so obtoženi aktivno delovali proti demokratični tranziciji moči, s ciljem ohranitve Trumpa na položaju nasproti volji arizonskih volivcev.

Obtožnica Donalda Trumpa opisuje kot “neobtoženega so-zarotnika številka ena“, kar pomeni, da je še vedno v igri za morebitne obtožbe. To ni prvič, da je Trump povezan z obtožbami podobne narave, saj so proti njemu že vložili obtožnice v Georgii in na zvezni ravni v ZDA.

Med obtoženimi so tudi drugi ključni člani Trumpove ekipe, kot so Boris Epshteyn, John Eastman, Jenna Ellis in Christina Bobb, kot tudi Mike Roman, operativec Trumpove kampanje. Dodatno je obtoženih 11 republikancev, ki so se nezakonito izdajali za predsedniške elektorje Arizone, čeprav je v tej državi zmagal demokrat Joe Biden z razliko okoli 11.000 glasov.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

To je že peta kazenska ovadba proti Trumpu ali njegovim zaveznikom v zvezi s spodnašanjem izida volitev leta 2020, s predhodnimi obtožnicami vloženimi tudi v Michiganu in Nevadi. Ta serija obtožnic nakazuje na resnost in obseg prizadevanj za izpodbijanje izida volitev, ki so jih vodili Trump in njegovi najbližji sodelavci.

Z novimi obtožnicami se obeta nadaljevanje pravnih bojev, ki ne le da bremenijo Trumpa in njegove zaveznike, ampak tudi kličejo po temeljitem razmisleku o stanju ameriške demokracije in volilne integritete. Medtem ko se sodni procesi še naprej kopičijo, javnost in politični analitiki pozorno spremljajo razvoj dogodkov, ki imajo potencial trajno preoblikovati politično krajino ZDA.

Vir: BBC

7
90 SEK