• C Novo mesto
  • 22:24
  • Ned, 13.06.2021

Petina aparatov je bolj potratnih, kot obljubljajo proizvajalci

Eden izmed petih gospodinjskih aparatov porabi več električne energije, kot je zapisano na energijski nalepki, 18 od 100 preizkušenih aparatov pa ne ustreza zahtevam ekodizajna.

LJUBLJANA – To so izsledki preiskave MarketWatch, v okviru katere so v treh letih preizkusili, koliko električne energije v resnici porabi več kot 120 izbranih gospodinjskih aparatov, zabavne elektronike in sijalk, poleg tega pa so v več kot 700 klasičnih in spletnih trgovinah preverili tudi označevanje več kot 100.000 izdelkov, poroča Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS).

Med preverjanjem so na primer odkrili celo sesalnik, ki porabi kar 54 odstotkov več električne energije, kot je zapisano na energijski nalepki, in hladilnik, ki porabi 12 odstotkov elektrike več, kot to trdijo proizvajalci. Odkrili so pomivalni stroj, v katerem je treba umazano posodo opravi dvakrat, in LED-sijalko, ki ima za petino nižjo svetilnost, kot je obljubljena na embalaži.

Strokovnjaki ocenjujejo, da zaradi napačnih podatkov na energijski nalepki potrošniki na leto izgubijo 10 milijard evrov. Vir: ZPS