Piše se zgodovina: Nika Prevc osvojila veliki kristalni globus!

17. mar. 2024, ob 10.58
Posodobljeno pred 2 mesecema
19
100 SEK

Nika je druga Slovenka, ki je to uspelo v smučarskih skokih: pred njo se je veselila Nika Križnar.

VIKERSUND – Nika Prevc, 18-letna slovenska smučarska skakalka, je zmagovalka svetovnega pokala v skokih. To ji je uspelo na tekmi v Vikersundu, po tem ko je v finalu pristala pri 161 metrih. Ne glede na končno uvrstitev (bila je 11.) je dobila dovolj točk, da je ne more prehiteti nihče več!

Do konca sezone je le še tekma v Planici (21.3.), prednost Prevčeve pa dovolj velika za naslov! Nika je druga Slovenka, ki je to uspelo v smučarskih skokih: pred njo se je veselila Nika Križnar, ki je bila najboljša v sezoni 2020/21.

Kdo je Nika Prevc? (vir: Wikipedia):

Je članica kluba Triglava in slovenske ženske skakalne reprezentance. Leta 2021 je v Lahtiju osvojila bronasto medaljo na ekipni tekmi svetovnega mladinskega prvenstva, leta 2022 v Zakopanah zlato na posamični in ekipni tekmi ter srebrno na mešani ekipni tekmi, leta 2023 v Whistlerju pa zlato na mešani ekipni tekmi ter srebrni medalji na posamični in ekipni tekmi. V svetovnem pokalu je debitirala 26. novembra 2021 na tekmi v Nižnem Tagilu, kjer je s 23. mestom tudi prvič osvojila točke svetovnega pokala. 4. decembra 2021 je na tekmi v Lillehammerju dosegla enajsto mesto, 1. januarja 2022 pa se je na tekmi v Ljubljen ob Savinji s sedmim mesto prvič uvrstila v deseterico.

To so kraji, kjer lahko opazujete najlepše sončne zahode na svetu
Sončni zahodi so ena tistih naravnih lepot, ki očarajo vsakogar. Ne glede na to, kolikokrat v življenju vidimo lep sončni zahod, ga je vedno prijetno videti in se ga nikoli ne naveličamo. Čarobn

10. februarja 2023 se je prvič uvrstila na stopničke s tretjim mestom na posamični tekmi v Hinzenbachu. 16. decembra 2023 je v Engelbergu dosegla svojo prvo zmago v svetovnem pokalu.30. januarja je dosegla svojo drugo zmago na tekmi v Garmisch-Partenkirchnu in s petim mestom na novoletni tekmi v Oberstdorfu osvojila prvo izvedbo Turneje dveh večerov. 3. januarja 2024 je z zmago v Beljaku prvič prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala.[9] 19. januarja se je s svojo peto zmago v Zauju izenačila z Niko Križnar kot najuspešnejša slovenska skakalka po številu posamičnih zmag, 28. januarja pa jo je prehitela z zmago na skakalnici Savina v Ljubnem ob Savinji.

Njeni starejši bratje Peter, Cene in Domen so oz. so bili prav tako smučarski skakalci.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: www

19
100 SEK