• 10.83C Novo mesto
  • 19:24
  • Sob, 31.10.2020

Po rekordnem številu okužb razkrito, vir je poroka s 150 svati

Vrag je res vzel šalo. V torek so v Sloveniji opravili 3998 testov na okužbo z novim koronavirusom, 365 jih je bilo pozitivnih, je vlada sporočila prek Twitterja. Gre za nov rekord dnevnega prirastka števila okuženih, prav tako je prvič ta številka presegla 300. Nikoli doslej tudi niso opravili toliko testov v enem dnevu.

Intenzivno zdravljenje jih potrebuje 22, na ventilatorju jih je osem, kažejo podatki Sledilnika za covid-19. V torek je število potrjenih okužb v enem dnevu prvič preseglo 300. Delež pozitivnih testov je bil 9,1 odstotka. Glede na podatke vlade pa ni umrl noben bolnik s covidom-19. Doslej so v Sloveniji potrdili 7120 okužb z novim koronavirusom, skupaj je umrlo 160 bolnikov s covidom-19.

Le še osem občin v državi brez koronavirusa

Okužbe z novim koronavirusom so v torek potrdili v 109 občinah, kar 60 primerov je bilo v Ljubljani. Prvo okužbo sploh so potrdili v Lučah, tako da je brez potrjenega primera le še osem občin v državi. Največji delež trenutno okuženih je še naprej v Črni na Koroškem, a je rahlo padel na 1,463 odstotka, sledi Mežica z 0,674 odstotka.

Črna na Koroškem razglašena za ogroženo območje

Črna na Koroškem je glede na v torek zvečer objavljeno odredbo, ki je začela veljati danes, že razglašena za ogroženo območje zaradi covida-19. To pomeni, da bo območje lahko dobilo pomoč, je pojasnil minister za zdravje Tomaž Gantar, ki bo o tem s predstavniki v Črni govoril popoldne. Razglasitev pa ne pomeni nobene omejitve gibanja, je dodal.

In ko smo že pri Črni na Koroškem. Po besedah dr. Aleša Rozmana in vladnega govorca Jelka Kacina se ljudje še vedno največkrat okužijo na privatnih zabavah, tako je bila na Koroškem vir okužb poroka s 150 svati, veliko je okužb iz »after partyjev«, ko se gostilne zaprejo in ljudje ostanejo noter, nekaj je okužb iz delovnih organizacij ter zaradi skupnih voženj v službo in iz nje.

Kacin opozarjal že včeraj

»Zdaj lahko rečem, da bo jutri postavljen nov rekord in da bo rekord močno presežen,« je sinoči dve uri pred polnočjo v oddaji TV Slovenija Odmevi dejal vladni govorec Jelko Kacin.  Napovedal je torej, da bodo današnji rezultati testiranj na okužbo s covid-19 presegli vse dnevne številke doslej, se pravi 239 na en dan.

»Te številke bodo tako zaskrbljujoče, da bo vsak razumel, da če od jutri dalje ne začnemo delvati drugače, bodo bolniške postelje zasedene precej hitreje, kot je dejal predsednik vlade,« je še Kacin opozoril na resnost situacije.

NaDlani.si; Foto: Pixbay