Po strmoglavljenju helikopterja potrdili smrt predsednika

20. maj. 2024, ob 07.37
14
90 SEK

Iranska državna televizija je danes potrdila smrt predsednika Ebrahima Raisija in zunanjega ministra Hoseina Amir-Abdolahiana v nedeljskem strmoglavljenju helikopterja na severozahodu Irana. Da ni znakov o morebitnih preživelih, so že pred tem poročali reševalci, ki so se davi prebili do prizorišča nesreče.

Poleg televizije je med drugim tudi državna tiskovna agencija Irna poročala, da je umrlo vseh devet potnikov na krovu helikopterja, ki je bil po zaključku obiska v Azerbajdžanu v nedeljo na poti proti iranskemu mestu Tabriz. Po tem, ko so izgubili stik z njim, je stekla obsežna reševalna akcija, ki jo je oteževalo slabo vreme. Ekipe so se po 15 urah iskanja do prizorišča nesreče prebile danes zjutraj. Glede na nekatera poročila naj bi helikopter v celoti zgorel.

Potoval je sicer v konvoju skupno treh helikopterjev, preostala dva sta varno prispela na cilj.

Kdo je Ebrahim Raisi?

Ebrahim Raisi je bil iranski politik, pravnik in klerik. Rojen je bil 14. decembra 1960 v Mašhadu v Iranu. Preden je postal predsednik, je zasedal več visokih položajev v iranskem pravosodnem sistemu, vključno s funkcijami glavnega tožilca in predsednika vrhovnega sodišča.

Raisi je bil znan po svojih konservativnih stališčih in tesnih povezavah z vrhovnim voditeljem Irana, ajatolo Alijem Hamenejem. Med svojo kariero je bil vpleten v številne kontroverzne odločitve in dogodke, vključno s sojenji političnim nasprotnikom in množičnimi usmrtitvami političnih zapornikov leta 1988, zaradi česar so ga kritizirale mednarodne organizacije za človekove pravice.

Okus poletja: 5 receptov za osvežilne limonade
S svojo bledo rumenkasto barvo, kiselkastim okusom in pravo zakladnico vitaminov limonada gasi žejo že veliko generacij. Današnji podatki kažejo, da sladkan sok limone najbrž izvira iz Azije, od

Na predsedniških volitvah leta 2021 je Raisi zmagal z veliko večino glasov in prevzel položaj 5. avgusta 2021, ko je nasledil Hasana Rohanija. Njegova zmaga na volitvah je bila deležna kritik zaradi nepravilnosti in nizke volilne udeležbe. Kot predsednik se je Raisi soočal s številnimi izzivi, vključno z ekonomskimi sankcijami, vprašanji glede jedrskega programa in notranjim nezadovoljstvom prebivalstva. Bil je pomembna osebnost v iranski politiki, z vplivom, ki se je raztezal tako na domačem kot na mednarodnem prizorišču.

STA, N. D.; Foto: YouTube

14
90 SEK