• 27.89C Novo mesto
  • 15:47
  • Sob, 24.08.2019

Pobuda za vzpostavitev mreže postajališč za avtodome po Sloveniji

Obiskovalci sejma CMT komaj čakajo prva standardizirana postajališča v Sloveniji

Mreža postajališč za avtodome po Sloveniji in v projekt vključene občine so se v tujini prvič skupaj predstavile na sejmu CMT v Stuttgartu, ki je svoja vrata zaprl 25.1.2015. Na razstavnem prostoru v okviru tržne znamke mein Platz so pripravili tudi t. im. Slovenski dan.

Obiskovalci so lahko s seboj odnesli brošuro s predstavitvijo občin v projektu v treh jezikih (slovenski, angleški in nemški), minuli četrtek pa so v okviru t. im. Slovenskega dne obiskovalci uživali v okusni ponudbi slovenske kulinarike, številne pa je na razstavni prostor privabila tudi harmonika.

„V pogovoru z obiskovalci se je potrdilo, da nemški popotniki z avtodomi poznajo Slovenijo kot državo, skozi katero se peljejo na dopust na hrvaško obalo. Pri nas se večinoma ne ustavljajo, poznajo pa Bled in Postojno, ki sta zagotovo najbolj prepoznavni slovenski turistični destinaciji. Ideja o vzpostavitvi mreže postajališč za avtodome po Sloveniji je tako naletela na navdušenje. Večina je pritrdila, da bi se v tem primeru v Sloveniji ustavila in morda ostala kak dan dlje. In ravno to je cilj projekta – ustaviti in zadržati popotnike z avtodomi, ki se sedaj skozi Slovenijo le peljejo svojemu dopustu naproti,“ je povedala koordinatorka Petra Krnc.

Nosilec projekta je Občina Mirna, trenutno pa so partnerji v projektu občine Benedikt, Bled, Črnomelj, Dobrepolje, Dolenjske Toplice, Gornji Grad, Idrija, Jesenice, Kočevje, Koper, Kostanjevica na Krki, Kozje, Krško, Ljubno, Lukovica, Metlika, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Ormož, Postojna, Radenci, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Razkrižje, Semič, Sevnica, Slovenj Gradec, Slovenske Konjice, Šentjernej, Šentjur, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Velenje, Velike Lašče, Vrhnika, Zagorje ob Savi, Zreče, Žalec in Žužemberk. V Stuttgartu so se predstavile še občine Mokronog-Trebelno, Straža, Škofja Loka in Železniki, k projektu pa sta v zadnjih dneh pristopili še občini Sv. Jurij ob Ščavnici in Ivančna Gorica.

„Partnerje smo povabili na strokovno ekskurzijo, v okviru katere smo si ogledali sejem v Stuttgartu. Pogovarjali smo se z obiskovalci in razstavljalci, izmenjali izkušnje in bili ponosni, da na sejmu predstavljamo Slovenijo. Naslednji dan smo obiskali postajališče za avtodome v Garmisch-Partenkirchnu. Tako smo dobili informacije o navadah nemških popotnikov z avtodomi iz prve roke, od lastnika postajališča, ki je odprto celo leto,“ je še dodala Krnčeva.

AVTODOMIAVTODOMI2