• C Novo mesto
  • 21:56
  • Sre, 28.02.2024

Podvig Celjanov, zmagali v Franciji!

Navkljub vsem poškodbam (ni bilo Ivića, Lebana, Marguča, Grebenca in Kljuna) in težavam Šarca ter Vujovića z virozo v dneh pred tekmo so Celjani srečanje začeli odlično.

NANTES – Rokometaši Celja Pivovarne Laško so, v zaostali tekmi 7. kroga EHF Lige prvakov, močno zdesetkani gostovali v Franciji in pri ekipi HBC Nantesa, po odlični borbi, premagali nekajkrat bogatejšo ekipo. Z zmago so pivovarji ujeli Nantes na šestem mestu in ohranili upanje na izločilne boje.

Navkljub vsem poškodbam (ni bilo Ivića, Lebana, Marguča, Grebenca in Kljuna) in težavam Šarca ter Vujovića z virozo v dneh pred tekmo, so Celjani srečanje začeli odlično. Vanj so vstopili borbeno in odločno, dobro delovali tako v obrambi, kot tudi v napadu in to kronali z vodstvom 1:4 po petih minutah igre. Navkljub odličnemu Dumoulinu v vratih francoske ekipe in zapravljeni sedemmetrovki Razgorja, so prednost vzdrževali tudi v nadaljevanju, od daleč je zadeval Mlakar, Kodrin pa je po desetih minutah igre prednost povišal na +4 (3:7). V celjskih vratih je bil namreč odličen tudi Vujović, ki je prevzemal pobudo v vratarskem dvoboju. Domači trener je v minuti odmora močno povzdignil glas, a tudi v naslednjih minutah so gostje uspeli zadržati prednost štirih zadetkov, ko je Šarac zadel za 4:8. A v obrambi je sledila njegova prestroga izključitev, ki so jo Francozi dodobra izkoristili in po dveh obrambah svojega vratarja izenačili na 8, ko so trikrat zadeli iz hitrega nasprotnega napada. Tudi Ocvirk je takoj zahteval minuto odmora, zaustavil nalet Nantesa, svojim igralcem pa podal navodila kako nadaljevati. In to so počeli odlično, saj vodstva niso predali. Po dvojni obrambi Vujovića, ko je ubranil sedemmetrovko in nato še odbito žogo, je Kodrin znova poskrbel za prednost dveh zadetkov (8:10). Domača ekipa je znova izenačila v trenutkih, ko je strogo dve minutno kazen prejel Načinović, v zaključku polčasa pa je prednost ponovno prešla v roke gostov, ki so na odmor odšli z zadetkom razlike, za katerega je zadel Grošelj.

V drugem polčasu so Celjani domačine presenetili z obrambo 5-1, ki je ti niso pričakovali in čeprav so z dvema zadetkoma Francozi prešli v vodstvo, to ni trajalo dolgo. Razgor je lepo zaposloval Horžena na črti, ta pa zadeval in vrnil goste v igro. Ocvirk je tako kot je napovedal, veliko menjal in že po petih minutah nadaljevanja v igro poslal mladega Dragaševića. Slednji se mu je oddolžil z izjemnim zadetkom, kasneje je dodal še enega. Prav napoved, da bodo morali vsi dati svoj delež, se je uresničila. Izjemni Vujović, odlični Mlakar, Horžen, pa igralci, ki so jih menjali, Načinović, Grošelj ter ostali, Razgor na sredini, Kodrin in Novak na krilih, vsi so prispevali in Francozi so bili vse bolj izgubljeni, saj niso pričakovali takšnega razpleta. Celjski rokometaši so vodili za enega, dva zadetka vse do sredine drugega dela, ko je najprej Kodrin povišal na +3, Načinović pa po minuti odmora domače ekipe, na +4.

Vujović je branil nasprotne napade, soigralci zadevali, seveda pa ni šlo brez napak, kar je za tako mlado ekipo razumljivo. Nantes je pritiskal, a celjski strokovni štab je najprej že slabih petnajst minut pred koncem, pri vodstvu za tri, zahteval minuto odmora in umiril igralce za končnico. Drugič so jo morali vzeti, ko so Celjani z igralcem več naredili dve napaki v napadu in ogrozili vodstvo. A te so zalegle, Mlakar je z osmim zadetkom poskrbel za +3, Nantes je s hitrimi zadetki sicer pritiskal  in ko je imel Novak pri 27:28 strel s sedmih metrov in zaključno žogo, jo je žal zastreljal. A po odlični obrambi je prav Novak s krila napako popravil ter zadel za +2, ki sta že pomenila zmago, ki je izjemno presenečenje in odličen uvod v peklenski ritem meseca februarja. Celjane namreč v naslednjem tednu čakata dva domača obračuna lige prvakov, najprej v torek Zagreb in v četrtek še Veszprem, pred tem pa v nedeljo še tekma domačega prvenstva s Slovenj Gradcem.

Pripravil: RK Celje PL, Nadlani.si
Foto: www