Poglabljanje vezi med Rusijo in Severno Korejo vznemirja Kitajsko

26. jun. 2024, ob 12.24
131
130 SEK

V zadnjem tednu so mednarodne odnose pretresle novice o novem obratu v odnosih med Rusijo in Severno Korejo, ki sta podpisali obsežen obrambni pakt. Ta dogovor je vključeval zaveze k političnemu, trgovinskemu, investicijskemu in varnostnemu sodelovanju, s posebnim poudarkom na vojaški podpori v primeru napada na eno od držav. Takšna zaveza je povzročila nemir med zavezniki ZDA v Aziji, medtem ko je bila reakcija Kitajske, ključnega političnega in ekonomskega zaveznika obeh držav, presenetljivo zadržana.

Dogovor med Vladimirjem Putinom in Kim Jong Unom je opisan kot prelomni trenutek za bilateralne odnose, kar je povzročilo skrb v mednarodni skupnosti, zlasti glede možnosti sodelovanja na področju vojaške tehnologije. Ta novi obrambni pakt močno spominja na dogovore iz časa hladne vojne in ponovno postavlja vprašanja o novi osi moči, ki se oblikuje med Rusijo, Severno Korejo in potencialno tudi Kitajsko.

Kitajska v vlogi tihega opazovalca

Kitajska, ki ima z obema državama močne gospodarske in politične vezi, se sooča z dilemo. Po eni strani si želi stabilnosti v svoji soseščini in nadzora nad situacijo na Korejskem polotoku, po drugi strani pa lahko prekomerna podpora Severni Koreji s strani Rusije ogrozi ta nadzor. Kitajski analitiki poudarjajo, da bi tehnična podpora Severni Koreji, še posebej na področju jedrskih tehnologij, lahko dodatno zapletla že tako napeto situacijo v regiji.

Kitajski zunanji ministrstvo se je vzdržalo konkretnih komentarjev, kar kaže na previdnost v njihovih odzivih. Kljub temu je jasno, da Kitajska pozorno spremlja razmere, saj bi vsakršna nestabilnost na Korejskem polotoku imela neposredne posledice za njeno nacionalno varnost in regionalne interese.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Ta nova dinamika med Rusijo in Severno Korejo se razvija v času, ko so mednarodne napetosti že tako na visoki točki, zlasti zaradi ruskega vojaškega angažmaja v Ukrajini in naraščajočih sporov med Kitajsko in ZDA v Indijsko-Pacifiški regiji. Poglabljanje vezi med Moskvo in Pjongjangom bi lahko dodatno spodbudilo že tako obstoječe napetosti in spodbudilo nove strateške povezave med temi državami.

Zahodni opazovalci opozarjajo na potencialno “neformalno koordinacijo interesa” med Kitajsko, Rusijo, Severno Korejo in Iranom, ki bi lahko predstavljala novo geopolitično “os zla”, kot jo je opisal visoki ameriški vojaški poveljnik. V tem kontekstu bo zanimivo spremljati, kako se bo odzvala Kitajska, ki kljub vsemu ne želi biti videna kot del te nove osi moči.

Poglabljanje sodelovanja med Rusijo in Severno Korejo odpira nova vprašanja o prihodnosti regionalne varnosti in vlogi, ki jo bo pri tem igrala Kitajska. Ali bo Kitajska ohranila svojo vlogo klječno vlogo, ali bo sprejela bolj aktivno držo, ali pa se bo morda celo distancirala od svojih dolgoletnih partnerjev, ostaja odprto vprašanje. Vsekakor pa bo Kitajska še naprej igrala ključno vlogo v tej delikatni geostrateški šahovnici.

131
130 SEK