Pogorel kozolec! Kakšna je škoda?

02. jul. 2024, ob 21.41
Posodobljeno pred 17 dnevi
215
140 SEK

V zgodnjih jutranjih urah, natančneje ob 3.20, je v naselju Golušnik v občini Novo mesto izbruhnil požar, ki je zajel kozolec z nameščeno sončno elektrarno. Gasilci so se hitro odzvali na klic na pomoč in z obsežno intervencijo uspeli pogasiti ogenj ter preprečiti širjenje na sosednji kmetijski objekt.

Požar je izbruhnil na kozolcu velikosti 10 x 16 metrov, na katerem je bila nameščena sončna elektrarna. Gasilci iz GRC Novo mesto ter prostovoljni gasilci iz Kamenc, Ždinje vasi, Stopič in Otočca so takoj po prihodu začeli z gašenjem požara. Njihovo hitro in usklajeno posredovanje je preprečilo, da bi ogenj povzročil še večjo škodo.

Poleg gašenja so gasilci s pomočjo delovnih strojev iznesli 80 ožganih bal sena iz kozolca, ki so jih dokončno pogasili na prostem. Kozolec je bil zaradi obsežnosti požara močno poškodovan in so ga morali na koncu podreti, da bi preprečili morebitno ponovitev požara. Na kraju dogodka so gasilsko stražo zagotavljali člani PGD Ždinja vas in Kamence, ki so nadzorovali območje ter poskrbeli, da se požar ni ponovno razplamtel.

Vzrok požara še ni znan, a preiskavo bodo nadaljevali policisti Policijske uprave Novo mesto. Prav tako bodo ocenili višino nastale škode. Na kraju dogodka je bil prisoten tudi dežurni delavec Elektra Ljubljana, ki je preveril stanje sončne elektrarne in električne napeljave, da bi zagotovil varnost območja po požaru.

To so kraji, kjer lahko opazujete najlepše sončne zahode na svetu
Sončni zahodi so ena tistih naravnih lepot, ki očarajo vsakogar. Ne glede na to, kolikokrat v življenju vidimo lep sončni zahod, ga je vedno prijetno videti in se ga nikoli ne naveličamo. Čarobn

Kozolec je bil pomemben objekt za shranjevanje sena in drugih kmetijskih pridelkov, kar pomeni, da bo požar imel tudi gospodarske posledice za lastnika. Poleg materialne škode je bil uničen tudi vir obnovljive energije, kar predstavlja dodatno izgubo. Lastnik kozolca in kmetijskega objekta je še vedno v šoku zaradi dogodka, saj je bil kozolec pomemben del njihove kmetijske dejavnosti.

Gasilci so ponovno pokazali svojo požrtvovalnost in strokovnost pri gašenju požarov ter zaščiti premoženja. Njihovo hitro posredovanje in učinkovita uporaba opreme sta preprečila širjenje požara na sosednje objekte, kar bi lahko povzročilo še večjo škodo. Prav tako so se izkazali z uporabo delovnih strojev, s katerimi so iznesli ožgane bale sena in s tem preprečili nadaljnje tlenje in morebiten ponovni izbruh požara.

Takšni dogodki so opomin na pomembnost preventive in rednega vzdrževanja kmetijskih objektov ter sončnih elektrarn. Kmetje in lastniki podobnih objektov bi morali biti pozorni na morebitne nevarnosti, ki jih lahko predstavljajo električne naprave, še posebej v kombinaciji z vnetljivimi materiali, kot je seno. Prav tako je pomembno, da imajo gasilci dostop do sodobne opreme in usposabljanja, ki jim omogočata hitro in učinkovito posredovanje v primeru požara.

Na koncu je ključnega pomena tudi sodelovanje med gasilci, policijo in električarji, saj le s skupnimi napori lahko zagotovimo varnost in zmanjšamo škodo v takšnih nesrečah. Vzrok požara v Golušniku bo kmalu razjasnjen, lastniki pa se bodo morali spopasti s posledicami in začeti obnavljati izgubljeno premoženje.

215
140 SEK