• -1.21C Novo mesto
  • 21:34
  • Tor, 24.11.2020

Pojavljajo se precej močna žarišča, tudi v Trebnjem

Ta ponedeljek dva krat več okuženih kot pretekli ponedeljek. V ponedeljek je bilo ob 4326 opravljenih testih po podatkih NIJZ potrjenih 794 primerov okužb s Sars-CoV-2. Delež pozitivnih testov je bil 18,35 odstoten.

Kako je z občinami? 

V ponedeljek so okužbe z novim koronavirusom potrdili v 153 občinah. Znova je bilo največ primerov v Ljubljani (96), kjer je trenutno okuženih občanov 0,395 odstotka. Največji delež okuženih prebivalcev imajo ta čas v občinah Odranci (1,946 %), Sodražica (1,506 %), Mežica (1,152 %), Železniki (1,120 %), Moravče (1,067 %) in Škofja Loka (1,017 %).

Glavni govornik vlade Jelko Kacin je že opozorjal, da je bil v soboto delež pozitivnih testov med vsemi opravljenimi testi 19,2-odstoten, v nedeljo pa je bil še višji, saj je znašal kar 20,36 odstotka, kar je največ doslej. Po njegovih besedah se pojavljajo precej močna žarišča, kot na primer v Kamniku, kjer je kar 40 novih primerov okužb, Škofji Loki, Radovljici, Slovenj Gradcu, Trebnjem in Domžalah.

V Trubarjevem domu v Loki pri Zidanem mostu so v torek imeli 96 okuženih stanovalcev in 30 okuženih zaposlenih. V domu upokojencev in oskrbovancev Impoljca enota Brežice je okuženih 23 stanovalcev in 11 zaposlenih. V Centru slepih, slabovidnih in starejših v Škofji Loki pa je okuženih 33 stanovalcev in 10 zaposlenih, je navedel Kacin.

Sicer pa z današnjim dnem začenjajo veljati dodatni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Tako bo začela veljati prepoved gibanja v nočnem času oz. med 21. in 6. uro. S polnočjo začne veljati tudi omejitev druženja na največ šest ljudi, prehajanje med regijami pa ne bo več mogoče, ne glede na to, ali je ta na oranžnem ali rdečem seznamu.

Na ustavno sodišče

Najnovejši predpis pa je zmotil nekatere pravnike. Andraž Teršek je v zapisu na Facebooku napovedal, da bosta danes skupaj z odvetnikom Damijanom Pavlinom na ustavno sodišče naslovila pobudo za presojo ustavnosti najnovejšega vladnega odloka in določbe 39. člena zakona o nalezljivih boleznih, ki opredeljuje pristojnosti vlade pri preprečevanju širjenja nalezljivih boleznih.

POBUDA ZA PRESOJO USTAVNOSTI ODLOKA IN DOLOČBE 39. ČLENA ZNB;

Jutri zgodaj zjutraj bova s kolegom, odvetnikom Damijanom…

Objavil/a Andraž Teršek dne Ponedeljek, 19. oktober 2020

NaDlani.si; Foto: Unplash