Poleg pretepača policija ovadila še učenca, ki je snemal napad; v Brežicah ogorčeni zaradi romske problematike

04. jul. 2024, ob 08.50
Posodobljeno pred 15 dnevi
150
200 SEK

Da napadalec ni deloval sam, je policija ugotovila tudi s pomočjo posnetka napada, objavljenega na omrežju TikTok.

VELIKA DOLINA, BREŽICE„Policija je v zvezi z nasilnim dogodkom na Osnovni šoli Velika Dolina na pristojno tožilstvo podala kazenski ovadbi zoper dva mladoletnika,“ poroča TV Slovenija. Prejem kazenskih ovadb so potrdili na tožilstvu v Krškem. Da napadalec ni deloval sam, je policija ugotovila tudi s pomočjo posnetka napada, objavljenega na omrežju TikTok, neuradno pa naj bi bil napad dogovorjen še z enim učencem, še izpostavi TV Slovenija.

Zgodilo se je 10.6.

Spomnimo: minuli mesec, točneje 10. junija, je prebivalce Velike Doline, naselja v občini Brežice, pretresel nasilni dogodek. 14-letni učenec je napadel devetošolca, ki je zaradi poškodb potreboval bolnišnično oskrbo. Primer še danes preiskuje policija. Učenci, starši in zaposleni so zaradi dogodka prestrašeni.  Da napadalec ni deloval sam, je policija ugotovila s pomočjo posnetka napada na omrežju TikTok, poroča TV Slovenija. Tudi zato so ovadili kaznivega dejanja nasilništva, eden pa tudi neupravičenega slikovnega snemanja.

Izvedela iz medijev

Ravnateljica osnovne šole Anja Zevnik je za TV Slovenijo povedala, da je tudi sama iz medijev izvedela, da sta ovadeni dve mladoletni osebi. V prihodnjih dneh bo organizirala še en sestanek. Pred tedni so starši in krajani Velike Doline že jasno zahtevali, da se nasilnega učenca izključi iz šole. Svet staršev pa jasno vztraja pri prešolanju nasilneža na drugo šolo.

Razočarani nad politiko vladajoče koalicije

Župan občine Brežice Ivan Molan se pa se je v torek, 2. julija, v Državnem zboru udeležil 11. nujne seje Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti, ki je bila sklicana z edino točko dnevnega reda Vloga Sveta staršev Osnovne šole Velika Dolina v zvezi z napadom na učenca na OŠ Velika Dolina.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Sklicano sejo so obstruirali člani Komisije iz poslanskih skupin Socialnih demokratov, Levice in Gibanja Svobode. Izpostavljajo, da je potrebno tematiko obravnavati preudarno in premišljeno ter ocenjujejo predlog Komisije kot neustrezen. Ocenjujejo, da je seja delovnega telesa DZ vmešavanje v postopke. Poslanska skupina Levica pa v pismu sveta staršev prepoznava širjenje resnega incidenta na splošen konflikt med romsko in večinsko etično skupnostjo, pri čemer naj bi ga s posploševanjem in zavajanjem dodatno podpihovala. Ocenjujejo, da je nedostojno in neprimerno, da Komisija s sklicem seje služi kot platforma za širjenje nestrpnosti in kazanje s prstom. Sejo vidijo kot medijski linč romske skupnosti.

Opravičili so se tudi minister za notranje zadeve Poklukar, minister za vzgojo in izobraževanje dr. Felda in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mesec.

Tudi 30.000 podpisov ni bilo dovolj

Predsednik Komisije Jože Tanko je povedal v uvodu, da se je romska problematika večkrat obravnavala na seji teles Državnega zbora, tudi na seji Komisije. Župani so podali predloge spremembe zakonodaje z več kot 30.000 podpisi, s katerimi so sami poskušali odgovoriti na romsko vprašanje, izpostavljeno v okolju. Paket predlogov sprememb zakonov je bil zavrnjen z zavezo vlade, da bo do konca minulega leta pripravila boljši oz. ustreznejši predlog zakonov, kar pa se še ni zgodilo.

Poslanci poslanske skupine Svoboda so obstruirali sejo, čeprav obsojajo vsako nasilje, sploh medvrstniško nasilje, ki je v porastu. Za to je pristojno Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, na petkovi seji bodo predstavili že sprejete ukrepe na to temo. Ne želijo poglabljati nestrpnosti in obravnavati enega primera nasilja v šoli, ker se jim to zdi neprimerno, saj posameznih drugih primerov v Državnem zboru niso obravnavali. O nasilju se je potrebno pogovarjati splošno, ne pa izpostavljati posameznikov in zaradi dejanj teh klicati na sejo predstavnike cele skupnosti, so povedali.

To so kraji, kjer lahko opazujete najlepše sončne zahode na svetu
Sončni zahodi so ena tistih naravnih lepot, ki očarajo vsakogar. Ne glede na to, kolikokrat v življenju vidimo lep sončni zahod, ga je vedno prijetno videti in se ga nikoli ne naveličamo. Čarobn

Porazna zaposljivost

Župan Ivan Molan je izrazil hvaležnost za možnost, da lahko civilna družba v obupu pove predstavnikom države, kaj se dogaja. Ne le v primeru nasilja na šoli, temveč tudi o nasilju mladoletnih in otrok, o nasilju posameznih predstavnikov romske skupnosti do ljudi v družbi. Obstrukcija posameznih članov poslanskih skupin Vlade kaže, da se niso pripravljeni o tej vse bolj pereči temi pogovarjati. Župan je izpostavil ugotovitev analize, ki jo je občina izvedla za pripravo strategije reševanja romske tematike, ki je pokazala, da sta v občini Brežice samo dva pripadnika romske skupnosti izrazila interes za zaposlitev.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: TikTok

150
200 SEK