Policija odgovarja na kritike: “Neprimerni komentarji podcenjujejo policijski poklic”

14. mar. 2024, ob 20.29
Posodobljeno pred 1 mesecem
61
120 SEK

V Ljubljani, na Bavarskem dvoru, se je včeraj odvil dogodek, ki je vzbudil veliko pozornosti. Mladi moški, oborožen z dvema nožema, je povzročil nemir in zaskrbljenost. Policija se je na kraj dogodka odzvala s preudarkom in profesionalnostjo, njihovo delovanje pa je postalo predmet široke razprave.

Incident na Bavarskem dvoru

Policija je bila obveščena o moškem, ki je sredi Ljubljane z dvema nožema v rokah vzbujal sum, da bi lahko ogrozil sebe ali druge. Ko so policisti prispeli na prizorišče, so se soočili z zahtevno nalogo: kako obvladati situacijo, ne da bi pri tem nepotrebno ogrozili življenje mladega moškega ali varnost okoliških prebivalcev in mimoidočih.

Soočeni z izzivom, so se policisti odločili za taktični pristop. Namesto da bi takoj posegli po najmočnejših prisilnih sredstvih, so najprej poskusili moškega umiriti z dialogom, nato pa postopoma uporabili plinski razpršilec, tonfo in paralizator. Kljub uporabi prisilnih sredstev moški ni pokazal znakov, da bi odložil noža, kar je policiste postavilo pred dodatne izzive.

Kritike na delo policije

Kritike na račun dolgotrajnega odziva policije so bile hitro naslovljene na organe reda, na katere odgovarjajo: “dolžnost policistov namreč je, da policijsko nalogo opravijo z najmanjšimi škodljivimi posledicami tako za okolico kot za osebe, ki so v postopku. So pa policisti postopek kljub temu ves čas varovali tudi s strelnim orožjem, če bi prišlo do situacije, ko bi za zavarovanje življenja neogibno morali uporabiti tudi to prisilno sredstvo.”

Okus poletja: 5 receptov za osvežilne limonade
S svojo bledo rumenkasto barvo, kiselkastim okusom in pravo zakladnico vitaminov limonada gasi žejo že veliko generacij. Današnji podatki kažejo, da sladkan sok limone najbrž izvira iz Azije, od

Ko je moški končno odložil noža, so ga policisti specialne enote hitro in učinkovito obvladali ter ga privedli do pomoči, ki jo je potreboval. Kljub zahtevnim okoliščinam je situacija dokazala, da policija stremi k odgovornemu in preudarnemu ravnanju, pri čemer ne ogroža življenj ali varnosti ljudi.

“Policisti so v takih postopkih še posebej previdni, saj izkušnje iz prakse predvsem tujih policij kažejo, da v takšnih primerih ni moč izključiti, da želi oseba s svojim ravnanjem izzvati policijsko uporabo strelnega orožja,” so še sporočili. “V kolikor bi bila potreba, bi s stopnjevanjem prisilnih sredstev še nadaljevali, vendar te potrebe ni bilo. To ne pomeni, da se jih policisti bojijo uporabiti.

“Komentarji o delu policistov v smislu, da policisti na kraju niso opravili svojega dela, so neprimerni, podcenjujejo policijski poklic in vlogo organizacije v družbi, ali pa morda kažejo le na nepoznavanje osnov policijskega dela” so zapisali v zaključku. “Njihova ravnanja gredo v smeri reševanja življenj s čim manjšimi posledicami. Nenazadnje je to tudi osnovno poslanstvo policije, da varujejo življenja ljudi.”

Pripravil: NaDlani.si, vir: PU Ljubljana, foto: posnetek zaslona TikTok

61
120 SEK