Policija ustavila nezakonit konvoj tovornih vozil

29. may. 2024, ob 08.44
Posodobljeno pred 7 dnevi
4
80 SEK

Policisti Postaje prometne policije Ljubljana so v noči na petek, 24. maja 2024, na gorenjskem kraku avtoceste zaznali konvoj treh težkih tovornih vozil s polpriklopniki in naloženim tovorom, ki sta jih spremljali vozili za spremstvo izrednih prevozov.

Konvoj so izločili iz prometa na nadzorni točki Torovo, kjer so ugotovili, da so vozila prevažala energetske transformatorje iz Ljubljane proti Karavankam brez ustreznih dovoljenj za izredne prevoze. Dimenzije in skupna masa teh prevozov so presegle predpisane vrednosti, kar je resna kršitev prometnih predpisov.

Skupna teža posameznih vozil v konvoju je znašala 46, 49 in 55 ton, medtem ko je dovoljena teža 40 ton. Poleg tega tovor ni bil ustrezno označen, za pritrjevanje pa so bile uporabljene verige, ki skladno s standardom EN 12195-3 niso bile obdobno pregledane. Policisti so zato vozila izločili iz prometa in jim odvzeli registrske tablice. Vsakemu izmed tujih voznikov so izdali globo v znesku 1.240 evrov, tujim pravnim osebam pa globe po 5.000 evrov.

Tovor je bil naložen v slovenskem podjetju, ki je že v preteklosti pogosto kršilo predpise. Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da je spremstvo izrednih prevozov brez predpisanih dovoljenj izvajalo gorenjsko podjetje za spremljanje izrednih prevozov, ki za tovrstna spremstva ni imelo ustreznih dovoljenj. Policisti bodo v zvezi s pravno osebo, kjer je bil tovor naložen in ki je nedovoljeno spremljala prepovedan tovor, nadaljevali z zbiranjem obvestil za izvedbo prekrškovnih postopkov.

Ta dogodek je še en opomnik o pomenu spoštovanja predpisov pri izrednih prevozih, ki so zaradi svoje teže in dimenzij lahko zelo nevarni za ostale udeležence v prometu. Izredni prevozi morajo biti ustrezno načrtovani, označeni in spremljani, da se zagotovi varnost vseh udeležencev v prometu. Pristojni organi bodo še naprej strogo nadzirali tovrstne prevoze in ukrepali proti kršiteljem, da bi preprečili podobne incidente v prihodnje.

Kje zobozdravstvene storitve rušijo rekorde v cenah?
Ali ste vedeli, da so lahko cene za enako zobozdravstveno storitev v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji različne tudi do skoraj 3-krat? Pri izbiri pravega zobozdravnika ni samo strokovnost tista, ki šteje – pomembna je tudi cena. Primerjava cen za zobne prevleke, mostičke, implantate in zobne aparate lahko razkrije presenetljive razlike.

Vir: PU 

Priprava: NaDlani

4
80 SEK