Policija v operaciji proti mafiji zasegla 131 milijonov evrov in aretirala 18 ljudi

09. jul. 2024, ob 17.00
103
120 SEK

V obsežni operaciji proti mafijskim združbam je italijanska policija zasegla 131 milijonov evrov in aretirala 18 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije. Akcija, ki je bila usmerjena predvsem proti mafijskim združbam ‘Ndrangheta in Camorra, je razkrila obsežno mrežo pranja denarja, ki je delovala v Rimu in imela stike po vsej Italiji. Skupno je bilo uvedenih preiskav proti več kot 50 ljudem, ki jim očitajo pranje denarja iz kriminalnih dejavnosti, oderuštvo in izsiljevanje.

Operacija, ki je poleg prestolnice potekala še v več drugih italijanskih mestih, je vključevala več kot 500 policistov. Preiskovalci so razkrili center za pranje denarja, ki je imel korenine v Rimu, vendar se je njegova mreža raztezala po celotni državi. Po besedah policije je bil center ključen pri pranju denarja, ki je izviral iz kriminalnih dejavnosti, kot so trgovina z drogami, izsiljevanje in oderuštvo.

‘Ndrangheta iz Kalabrije in Camorra iz Neaplja sodita skupaj s Cosa Nostro iz Sicilije med najvplivnejše mafijske skupine v Italiji. Vse tri organizacije že desetletja obvladujejo italijanski kriminalni podzemlje in so razširjene tudi izven svojih prvotnih območij delovanja, vključno z drugimi državami. V zadnjih letih pa je ‘Ndrangheta zaradi svojega vodilnega položaja v evropski trgovini s kokainom prehitela ostali dve skupini. Njene letne prihodke ocenjujejo na več kot 50 milijard evrov, pri čemer večina izvira iz trgovine z drogami.

Policija je v okviru operacije zasegla tudi luksuzne avtomobile, nepremičnine in druge vredne predmete, ki so jih osumljenci pridobili z denarjem iz kriminalnih dejavnosti. Poleg tega so preiskovalci odkrili zapletene sheme finančnih transakcij, ki so omogočale pranje denarja in skrivanje njegovega izvora. Policija je poudarila, da je bila operacija rezultat dolgotrajne in temeljite preiskave, ki je vključevala uporabo sodobnih tehnologij in sodelovanje z drugimi mednarodnimi varnostnimi agencijami.

Tedenski horoskop za vse znake od 22. do 28. julija
Teden je hitro naokoli, tedenski horoskopi si v taki vročini prehitro sledijo, a tako je. Ko smo gledal celotno astrologijo leta 2024, smo videli, da se bo poleti zgodil velik premik, tako na osebni

Vlada je operacijo pozdravila kot pomemben korak v boju proti organiziranemu kriminalu in zagotovila, da bo še naprej podpirala prizadevanja policije in pravosodnih organov v boju proti mafiji. Minister za notranje zadeve je izjavil, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da zaščitijo državljane in zagotovijo, da bo pravica dosežena.

Operacija je tudi opozorilo vsem, ki so vpleteni v kriminalne dejavnosti, da bodo prej ali slej odgovarjali za svoja dejanja. Italijanska policija je odločna, da bo nadaljevala svoj boj proti organiziranemu kriminalu, in poudarja, da so tovrstne operacije ključne za ohranjanje varnosti in stabilnosti v državi.

Ta obsežna akcija je še en dokaz, da italijanska policija in druge varnostne agencije ne popuščajo v svojem boju proti mafijskim združbam in njihovim kriminalnim dejavnostim. Operacija je pomemben dosežek v prizadevanjih za razbitje mrež organiziranega kriminala in zagotavljanje pravičnosti za vse žrtve mafijskih dejavnosti.

103
120 SEK