• 23.2C Novo mesto
  • 17:24
  • Sob, 24.08.2019

Policisti so v šoku: “Napadi na nas so vsako leto krutejši”

Slovenija je pretresena zaradi brutalnega napada na 30-letnega policista, ki je umrl zaradi vbodne rane. To mu je zadal 22-letni državljan Nemčije, o čemer smo že poročali. “Globoko smo pretreseni in prizadeti zaradi nenadne izgube sodelavca, kolega policista, ki mu je bilo življenje nasilno odvzeto med opravljanjem policijskih nalog,” so ob tem javnosti sporočili slovenski policisti.

BREŽICE – Direktor Policijske uprave (PU) Novo mesto Janez Ogulin je povedal, da so jih sprva občani obvestili, da po naselju Žejno tava mlajši moški. Policijski patrulji ga na kraju nista našli, so pa policisti občanom naročili, naj jih obvestijo, če ga znova vidijo. To se je tudi zgodilo, patrulja, v kateri je bil tudi nesrečni 30-letni policist, pa je moškega vendarle našla, kako sedi ob cesti. Ko se mu je policist približal, je moški zamahnil proti njemu in ga zabodel v prsni koš. Prvo pomoč so mu nudili kolegi, a je pozneje umrl, osumljenec pa je po napadu pobegnil 100 metrov stran, se zabodel v prsni koš in izkrvavel. Ogulin je svojcem umrlega in njegovim kolegom izrekel tudi sožalje.

Njegova namestnica Tatjana Bobnar je dodala, da so v policiji vsi pretreseni in šokirani, saj so ponovno soočeni z najhujšo izgubo. “Izgubili smo sodelavca, ki je zjutraj nič hudega sluteč odšel na svoje delovno mesto, da bi služil drugim,” je povedala. Policistom so sicer nudili tudi psihološko pomoč, je pa pretresljiv podatek, da na leto zabeležijo približno 200 napadov na policiste. To je nekoliko manj kot v preteklosti, a so napadi iz leta v leto bolj kruti, je posvarila.

Danes umrli policist je že šesti slovenski policist, ki je od leta 1991 izgubil svoje življenje pri opravljanju policijskih nalog.

Preostali so:

  • Jakob Ornik, PP Tolmin, ki mu je 1. januarja 1993 pri reševanju udeleženca v prometni nesreči zdrsnilo na pomrznjenih in z listjem pokritih tleh, da je omahnil čez previs v globino,
  • Anton Lipovac, PP Kočevje, ki ga je 20. novembra 1997 v prostorih policijske postaje ustrelil občan,
  • Mitja Capuder, PP Koper, ki je 6. januarja 2009 umrl zaradi zastoja srca, medtem ko je zasledoval osumljenca vloma,
  • Damjan Kukovič, PP Litija, ki ga je 22. avgusta 2014 pri kontroli prometa ustrelil voznik v postopku, umrl pa je tri dni kasneje,
  • Igor Mauser, PP Ljubljana Vič, ki je življenje izgubil po tem, ko se je 4. julija 2015 storilec s svojim vozilom namerno zaletel v policijsko vozilo.

Vir: Policija, M. S.