• C Novo mesto
  • 02:41
  • Ned, 21.04.2024

Vlada RS se spopada z najnižjo podporo doslej

Najnovejša javnomnenjska raziskava, ki jo je izvedla agencija Ninamedia, kaže na drastičen padec podpore delu sedanje vlade Republike Slovenije. Po zadnjih podatkih le še 24,9 odstotka anketiranih meni, da je delo vlade uspešno, kar predstavlja najnižjo raven podpore doslej. Nasprotno pa kar 70 odstotkov vprašanih meni, da je vlada neuspešna, kar je prav tako rekordno visok delež.

Kot glavni razlogi za padec podpore so izpostavljene nedavne stavke v javnem sektorju in afera sodna stavba, ki je močno vplivala tudi na podporo Socialnih demokratov (SD) in njihove predsednice Tanje Fajon. Ta je na lestvici priljubljenosti politikov zabeležila strm padec in se znašla na skoraj zadnjem mestu. Medtem je poslanec SDS Anže Logar utrdil svoje vodstvo na lestvici priljubljenosti.

V javnomnenjski raziskavi bi stranko SDS volilo 24 odstotkov vprašanih, kar predstavlja rahlo rast v primerjavi s prejšnjimi meritvami. Gibanje Svoboda je zabeležilo 10,7 odstotka podpore, medtem ko je SD padel na 3,9 odstotka. Levica in Nova Slovenija (NSi) beležita manjši padec podpore.

Posebej opazen je visok delež neopredeljenih volivcev, ki sedaj znaša 38,4 odstotka. Poleg tega 7,7 odstotka vprašanih navaja, da na parlamentarne volitve sploh ne bi šli. To nakazuje na rastočo apatijo med volivci in nezadovoljstvo z obstoječimi političnimi opcijami.

Glede na rezultate ankete bi SDS v parlamentu zastopalo največje število poslancev, sledila bi jim Svoboda, NSi, Levica in SD.

Med 12. in 14. februarjem je javnomnenjsko raziskavo opravila agencija Ninamedia, za časopis Dnevnik, na vzorcu 700 polnoletnih oseb.

Pripravil: NaDlani.si, foto: Gov.si