Pomanjkanje pooblastil in varnostna vprašanja v Železnikih

04. jul. 2024, ob 14.08
119
90 SEK

V Železnikih je minuli konec tedna začasna odprtost obvoznice povzročila precej razburjenja, saj se je izkazalo, da občina ni imela vseh potrebnih pooblastil za njeno uradno odprtje. V tem času, ko so se krajanke in krajani že veselili nove pridobitve, ki bi lahko olajšala promet skozi staro trško jedro, je ministrstvo za infrastrukturo izdalo opozorilo, da so bila s tem dejanjem kršena zakonska določila in morda celo ogrožena varnost uporabnikov.

Župan Marko Gasser je pojasnil, da promet ni bil trajno preusmerjen na obvoznico, temveč je šlo za začasni ukrep zaradi nujnih del na regionalni cesti, kjer je prišlo do porušitve brežine med izkopom za meteorno kanalizacijo. Začasna preusmeritev prometa na obvoznico, ki še ni zaključena in nima potrebnih dovoljenj, je bila izvedena v sodelovanju s koncesionarjem, da bi zagotovili varnost voznikov in pešcev.

Dogajanje v Železnikih je sovpadlo z dvema večjima prireditvama – Čipkarskimi dnevi in relijem, kar je dodatno povečalo potrebo po alternativnih prometnih rešitvah. Preusmeritev prometa na obvoznico je omogočila, da se je promet izognil ozki regionalni cesti skozi trško jedro, ki bi ob omenjenih prireditvah težko prenesla dodaten promet.

Ministrstvo za infrastrukturo je na podlagi poročila v Gorenjskem glasu opozorilo, da so dela na obvoznici Železniki še vedno v teku in da cesta še nima komisijskega ne tehničnega pregleda, potrebnega za odprtje. Zaskrbljujoče je, da kljub nedokončanemu stanju obvoznice, ta že služi kot prometna rešitev, saj to lahko predstavlja resno tveganje za varnost.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Inšpektorat RS za infrastrukturo je napovedal nadzor in ugotavljanje vseh okoliščin povezanih z uporabo nedokončane obvoznice. Čeprav župan Gasser trdi, da občina ni izvedla uradnega odprtja, bo inšpektorat preučil, ali so bili sprejeti vsi potrebni varnostni ukrepi in ali je bila odločitev za začasno preusmeritev prometa skladna z zakonodajo.

Priprava: NaDlani
Foto: www

119
90 SEK