• C Novo mesto
  • 03:58
  • Čet, 30.05.2024

Poostren nadzor hitrosti v Sloveniji in EU

saso avsenik

V sklopu prizadevanj za zmanjšanje prometnih nesreč bo slovenska policija do konca tega tedna izvajala poostren nadzor hitrosti v okviru preventivne akcije “Hitrost”. Posebno pozornost bodo namenili petku, ko se bo odvijal maraton nadzora hitrosti, sočasno v Sloveniji in drugih državah Evropske unije.

Neprilagojena hitrost ostaja eden izmed glavnih vzrokov za prometne nesreče z najhujšimi posledicami. V preteklem letu je zaradi te težave na slovenskih cestah življenje izgubilo 32 ljudi, opozarjajo v Generalni policijski upravi (GPU). Od začetka letošnjega leta do 10. aprila so že zabeležili 795 prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti, pri čemer so štirje ljudje umrli, 58 jih je bilo hudo poškodovanih, 348 pa lahko.

Cilj akcije je spodbuditi voznike k spoštovanju prometnih predpisov in umirjeni vožnji, prilagojeni razmeram na cestah. “Pravila v cestnem prometu obstajajo z razlogom in boljše upoštevanje teh bi znatno pripomoglo k zmanjšanju števila nesreč,” poudarjajo v GPU.

Začetek akcije v pomladnih mesecih ni naključen. V tem času se zaradi toplejšega vremena poveča število udeležencev na cestah, vključno z motoristi in vozniki mopedov, ki so še posebej nagnjeni k povečevanju hitrosti. Vendar pa so ceste lahko še vedno poškodovane od zime in pokrite z ostanki peska, kar zmanjšuje oprijem pnevmatik in s tem varnost. GPU opozarja, da je treba biti še posebej previden v tem prehodnem obdobju, saj lahko lepo vreme zavaja o dejanskih razmerah na cestah.

Ta preventivna akcija je ključni del širših prizadevanj za zagotavljanje večje varnosti na cestah, z upanjem, da bo zmanjšanje hitrosti vodilo k manj tragičnim izidom in povečanju splošne varnosti vseh udeležencev v prometu.

 

Pripravil: NaDlani.si

Foto: www