Poškodovani otrok, neustrezno opremljena pohodnica in onemogli tujci

03. jun. 2024, ob 08.29
Posodobljeno pred 2 mesecema
20
80 SEK

Včeraj so gorski reševalci s pomočjo policijskega helikopterja kar trikrat posredovali v gorah, da bi pomagali v stiski. Reševalne akcije so potekale na Šmarni gori, Prisojniku in pri Koči na Doliču.

Prvi polet je bil izveden na Šmarno goro, kjer se je med igro na igralih poškodoval otrok. Poškodovanega so hitro oskrbeli in prepeljali na varno.

Drugi in tretji posredovanji sta bili v visokogorju. Na Prisojniku so s kranjskogorskimi gorskimi reševalci pomagali pohodnici, ki je bila neustrezno opremljena za razmere na terenu. Zaradi zdrsa na snežišču je padla v skalno odprtino in se telesno poškodovala. Klasični del reševanja so opravili gorski reševalci na tleh, medtem ko je helikopterska ekipa pomagala iz zraka. Reševanje je potekalo na istem območju, kjer so pred nekaj dnevi prav tako pomagali neustrezno opremljenim pohodnikom.

Zvečer je dežurna ekipa s policijskim helikopterjem posredovala še pri Koči na Doliču, kjer so po nevihti onemogli štirje tujci. Planinska koča je bila v tistem času še zaprta, zato so bili tujci brez zavetja.

Pri reševanju je sodeloval tudi vojaški helikopter, ki je prepeljal gorske reševalce na kraj nesreče.

Gorski reševalci opozarjajo na previdnost v gorah in večjo odgovornost pohodnikov. Poudarjajo pomembnost ustrezne priprave na turo, ki naj vključuje informiranost o turi, upoštevanje vremenske napovedi in ustrezno opremo. V visokogorju je namreč še vedno sneg, prav tako pa so vremenski preobrati v gorah pogosti in napovedani že vnaprej.

Okus poletja: 5 receptov za osvežilne limonade
S svojo bledo rumenkasto barvo, kiselkastim okusom in pravo zakladnico vitaminov limonada gasi žejo že veliko generacij. Današnji podatki kažejo, da sladkan sok limone najbrž izvira iz Azije, od

Te nesreče so opomnik, da je v gorah potrebna dodatna previdnost in ustrezna priprava, da bi se izognili nevarnim situacijam, ki ogrožajo življenje in zdravje pohodnikov ter zahtevajo intervencije reševalnih ekip.

Vir: PU 

Priprava: NaDlani

20
80 SEK