• -1.55C Novo mesto
  • 01:25
  • Pet, 03.04.2020

Poslovila sta se kar dva duhovnika

Poletni čas je primeren za menjavo dušnih pastirjev. To so na svoji koži občutili tudi v občini Ivančna Gorica, poslovila sta se kar dva duhovnika: župnik na Krki, Marko Burger in župnik v Višnji Gori, Janez Mihelčič.

IVANČNA GORICA – Kulturno društvo Krka je skupaj z ostalimi društvi, ki delujejo v Krajevni skupnosti Krka, pripravilo v društvenih prostorih na Čukovini priložnostno slovesnost, na kateri so se z besedami hvaležnosti in obujanjem spominov poslovili od župnika Marka Burgerja.

Podpiral jih je

Spregovorili so predstavniki različnih društev. Korinjski gasilci, ki so dan pred tem praznovali 90-letnico delovanja so se ob tej priložnosti spomnili, da je župnik Burger svoje delo v krški župniji nastopil pred enajstimi leti ravno ob žegnanju na Lazih nad Krko, še posebej pa mu bodo ostali hvaležni, ker je vneto podpiral njihovo gradnjo novega gasilskega doma. Z župnikom Burgerjem, so zelo uspešno sodelovali tudi člani PGD Krka, ob njihovih obletnicah je blagoslovil društveni prapor in novo gasilsko vozilo, vsako leto je opravil Florijanovo mašo v čast zavetnika gasilcev svetega Florijana, gasilci so nemalokrat sodelovali tudi pri župnijskem oratoriju. Besedo zahvale so izrekli tudi krški kulturniki, ki so župniku Burgerju zlasti hvaležni za njegovo sodelovanje pri različnih kulturnih prireditvah in podporo pri razvoju kulture na Krki.

Ker je župnik Burger znal sodelovati tudi s širšo lokalno skupnostjo je bila tokrat priložnost, da mu besede zahvale izreče tudi župan Dušan Strnad. Ob tem je izrazil svoje prepričanje, da ne bi bilo potrebno, da sta v Sloveniji Cerkev in država ločena. Prav Krka je dokaz, da se da imenitno sodelovati in da samo z združenimi močmi lahko doseže velike uspehe. Kot je dejal župan, je v župniku Burgerju tudi on prepoznal človeka, ki mu ni vseeno za ljudi in kraje kjer deluje, ni mu vseeno za domovino.

Objektivni razlogi

Odločitev o odhodu na novo župnijo po enajstih letih pa je, kot je povedal Burger, zorela dalj časa. Nanjo je predvsem vplivalo dejstvo, da mu tudi zdravje ne dopušča več, da bi uspešno nadaljeval prihodnje projekte na Krki. Že nekaj časa je namreč v načrtu tudi gradnja novega župnišča. Župnik Burger bo svojo duhovniško pot nadaljeval na župniji Veliki Trn v občini Krško, novi župnik na Krki pa bo postal Dejan Pavlin, do sedaj kaplan v Črnomlju.

Občina Ivančna Gorica, D.P.