• 15.39C Novo mesto
  • 08:11
  • Sob, 14.09.2019

Potrjeno: inšpektorji kontrolirali gobarje na Dolenjskem!

Pravila so jasna: vsak posameznik lahko na dan iz gozda prinese po dva kilograma gob. Več ne.

NOVO MESTO – Gobarska sezona je na vrhuncu. Številni upajo, da se še ogreje, da jurji ne bodo tako gnili. Očitno bodo upi uslišani, ljubitelji gob pa bodo iz gozda prinašali košare gozdnih plodov. Na tem mestu polagamo vsem na srce: prinesite toliko, kolikor dejansko potrebujete.

Po odgovore

Pred dnevi smo poročali, da bo na področju Dolenjske potekal inšpekcijski nadzor nad gobarji, na katerega je opozoril Radio Slovenija. Za dodatna pojasnila smo se obrnili na pristojne službe.

„Sporočilo Radia Slovenija glede inšpekcijskega nadzora nabiranja gob se je nanašalo na nadzor, ki ga je opravil 13. 9. 2018 gozdarski inšpektor nad nabiranjem gob v nižinskih gozdovih v občini Straža, v gozdovih na Raduhi in Gorjancih.  Pri nadzoru gozdarski inšpektor ni odkril nepravilnosti, ustno je le opozoril nabiralko, ki je v košarici že imela dva kilograma gob, da mora prenehati z nabiranjem,“ nam prijazno pojasnili v službi za odnose z javnostmi in promocijo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

In potem dodajo:

„Prva prioriteta dela gozdarske inšpekcije je nadzor nad izvajanjem sanitarne sečnje, nadzor nabiranja gob ter nabiranja plodov, zelnatih rastlin in mahov gozdarska inšpekcija vrši le občasno na podlagi prijav in ob močno povečanem obisku gozdov. Poleg gozdarske inšpekcije nadzor nad določbami Uredbe o varstvu samoniklih gliv vrši še inšpekcija za varstvo okolja in nadzorne službe za varstvo parkov. Gozdarska inšpekcija hkrati z nadzorom nabiranja gozdnih sadež in plodov vrši še nadzor vožnje v naravnem okolju.“

Od 200 do 4000 evrov

„Število prekrškarjev je odvisno od gobarske sezone, saj se gobarji ob intenzivni rasti gob težko držijo količinske omejitve, kljub temu da jo poznajo, kršitve ostalih določb Uredbe o varstvu samoniklih gliv in Uredbe o zavarovanih prostoživečih glivah pa so redke in jih je vsako leto manj. Pogostejše so kršitve zaradi nedovoljene vožnje v naravnem okolju, saj nabiralci uporabljajo gozdne ceste v nasprotju z režimom uporabe (vozijo po gozdnih cestah, ki so razen za gospodarjenje z gozdom zaprte za promet, kar je označeno s prometnimi znaki), vozijo po gozdnih vlakah ali pa nedovoljeno parkirajo v naravnem okolju. Uredba o varstvu samoniklih gliv določa, da posameznik lahko nabere v enem dnevu največ dva kilograma gob, prepovedana je uporaba pripomočkov za nabiranje gob, ki lahko poškodujejo rastišče ali podgobje, gobe je treba grobo očistiti že na rastišču, gobe je dovoljeno prenašati le v trdni in zračni embalaži. Za kršitve določb Uredbe o varstvu samoniklih gliv je zagrožena globa 208,65 evrov,“ še izvemo od uradnih oblasti.

Pravila so jasna: vsak posameznik lahko na dan iz gozda prinese po dva kilograma gob. Več ne. Kazni so jasne in drastične. Kontrolo opravljajo okoljski in gozdarski inšpektorji. Kazni se gibljejo med 250 in 2500 evri, ko gre za fizično osebo. Če kršitev opravi pravna oseba, zneski letijo v nebo: od 400 evrov do 4000 evrov.

Več o dogajanju v gozdu pa v Facebook skupini Nori na gobe in ostale gozdne dobrine.

D.P.
Foto: Nori na gobe in ostale gozdne dobrine.