• 6.35C Novo mesto
  • 16:57
  • Sre, 29.01.2020

Povsem zgrešena investicija: komaj 11 let star drevored bo padel

V kabinetu novomeškega župana Gregorja Macedonija se radi pohvalijo z urejanjem okolice, gradbenimi in drugimi podvigi. Tokrat jih je doletela tudi neprijazna naloga: drevored, ki so ga zasadili pred komaj enajstimi leti, bodo posekali in zasadili novega – tokrat bodo, upamo, izbrali primernejše sadike.

NOVO MESTO – Gre za drevored na Straški cesti, ki iz Novega mesta, natančneje Bršljina, pelje proti podjetju Adria Mobil. Če bi bila drevesa nekoliko višja, njihove veje pa ne bi visele in štrlele na vse smeri ter ovirale vsega, kar bi rado šlo spodaj, bi bilo vse v najlepšem redu, vendar …

»Izvedena bo tudi menjava dotrajanega drevoreda ob Straški cesti, saj je trenutno stanje neustrezno. Obstoječa drevesa je potrebno odstraniti in jih zamenjati z ustreznejšo vrsto, ki omogoča finančno sprejemljivo vzdrževanje,« so sklenili na Mestni občini Novo mesto. Razpis za izbiro izvajalca se zaključuje prav danes, zadnjega avgusta, dela pa bodo predvidoma stekla enkrat jeseni.

Zgrešeno: neprimerne sadike in neprimerno vzdrževanje

So pa v sporočilu za javnost pozabili pripisati, da so za sadike, za katere so strokovnjaki že leta 2005 opozarjali, da niso najprimernejše, takrat odšteli 30.000 evrov, velike denarce pa so seveda namenili tudi obrezovanju drevja in vzdrževanju na splošno. A, kot kaže, dreves niso obrezovali pravilno (Ali so za to krive sadike?), saj veje nizkih dreves segajo na cesto, tam pa nagajajo tako voznikom kot kolesarjem, ki se v večini primerov s kolesarske steze raje umaknejo kar na cesto. In tam tvegajo svoja življenja.

Koliko bodo odšteli za nove sadike in koliko bo celoten projekt, ki bi bil s treznejšim premislekom lahko že pred desetletjem ocenjen kot uspešen, občino stal, pa za zdaj še ni jasno. Vsekakor upamo, da bodo tokrat izbrali vrsto dreves, ki se samooblikuje in omogoča nekoliko cenejše ter preprostejše vzdrževanje.

Ni vse tako slabo

No, ni pa vse tako črno. Na Straški deli bodo stekla tudi druga dela. »Z izgradnjo kolesarske steze in pločnika se bosta povezali obstoječi kolesarski stezi ob Straški in Mirnopeški cesti z navezavo na Andrijaničevo cesto. Poleg kolesarske steze je predvidena rekonstrukcija vozišča, izgradnja pločnika za pešce, javna razsvetljava in obnova ostale gospodarske javne infrastrukture,« obljubljajo. Razpis se končuje 16. septembra, dela pa naj bi stekla oktobra. Občina bi rada v zvezi s tem pridobila tudi evropska sredstva.

Avtorica: Mojca Sladič