• C Novo mesto
  • 23:09
  • Sob, 13.08.2022

Požar na Krasu podtaknjen? Župan Komna jasen, oglasila se je policija

V minulih dneh pa se je na družbenih omrežjih je pojavila fotografija zapisa iz planinskega zvezka na vrhu Sveta Katarina nad Škrbino.

KOSTANJEVICA NA KRASU – Na goriškem Krasu so začeli odstranjevati lesno biomaso, ki je ostala po obsežnem julijskem požaru. Do 20. avgusta bo treba odstraniti okoli 5000 kubičnih metrov biomase, ki bi lahko bila netivo za nove požare.

Zasebni lastniki imajo možnost les do 8. avgusta odstraniti sami, drugače bodo to storili v družbi Slovenski državni gozdovi.

Župan direktno

Še vedno pa ni povsem jasno, kaj je povzročilo ta požar! „Ključno je, da se ogenj ne širi proti naseljem, tudi nobeno naselje ni ogroženo. To je tisto, kar je pozitivno, negativno pa je to, da je po vsej verjetnosti spet požigalec na delu. Ker ta požar nima nikakršne povezave s požarom, ki je pred dnevi ogrožal Trstelj. Nekdo je zanetil ta požar, pogorelo je približno 7 hektarjev, predvsem gozdnatih površin,“ je pred tednom za Radio Robin precej direktno in naglas razmišljal komenski župan, Erik Modic.

Namigovanja

Da bi bil lahko na delu požigalec, se je šušljalo že takoj po 20. juliju, ko je največji požar v zgodovini Slovenija prisilil številne v evakuacijo z domov, gasilci s cele Slovenije pa so se zgrnili na Kras, da bi obvarovali živelj in hiše. Policija se je na namigovanja odzvala, nekaj dni za tem pa zatrdila, da ni dokazov, ki bi temu pritrjevali.

Našli zapis

V minulih dneh pa se je na družbenih omrežjih je pojavila fotografija zapisa iz planinskega zvezka na vrhu Sveta Katarina nad Škrbino. Tam je v polomljeni slovenščini nekdo zapisal, da naj bi bili požari podtaknjeni.

Tole je zapis, ki so ga našli v gorniškem dnevniku.

 

Na koprski policijski upravi so za spletni portal Regional potrdili, da so z zapisom seznanjeni in da „policisti intenzivno preverjajo informacije“.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: Štab CZ Nova Gorica