• C Novo mesto
  • 05:27
  • Tor, 21.09.2021

Pozor: nov znak na slovenskih cestah in spremenjene višine kazni v prometu

Poslanci državnega zbora so včeraj potrdili novelo zakona o pravilih cestnega prometa. Ta uvaja novo pravilo zavijanja v desno tudi pri rdeči luči, določa status lahkih motornih vozil, recimo zelo popularnih električnih skirojev in spreminja globe za prekrške v prometu. Brskanje po telefonu med vožnjo vas bo po žepu udarilo znatno več, prehitra vožnja pa manj.

S spremembo zakona bo od sedaj dovoljeno zavijanje v desno tudi, če bo na semaforju prižgana rdeča luč, če bo smer seveda prosta. To bo dovoljeno le na semaforjih, ki bodo posebej označena z znakom, ki dovoljuje zavijanje v desno ob rdeči luči.

Zakon določa tudi status lahkih motornih vozil, pod kar spadajo motorizirani invalidski vozički in vsa vozila, ki niso širša od 80 cm in imajo najvišjo hitrost pod 25 km/h, na primer električni skiroji, rolke in podobno. Ta vozila se sedaj uradno lahko vozijo le po kolesarskih stezah. Izjemoma se lahko v naselju, kjer je omejitev hitrosti do 50 km/h, vozijo po desnem robu vozišča, če kolesarske steze ni ali steza ni prevozna. Prav tako je pri njih (z izjemo invalidskega vozička) voznikom, mlajšim od 18 let, predpisana uporaba čelade.

Temeljito se bodo spremenile globe v prometu. Globa za uporabo mobilnega telefona med vožnjo se dvigne na 250 € + 3 kazenske točke, kar je več kot 100 % zvišanje iz prejšnjih 120 €. Se bodo pa močno znižale globe za prekoračitev hitrosti, spodaj prikaz glob za prekoračitev hitrosti v naselju, kjer je omejitev 50 km/h, znižale se bodo tudi globe pri omejitvi 90 km/h in na hitrih cestah ter avtocestah:

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je ob sprejetju novele na Twitterju zapisal, da moramo v zameno okrepiti nadzor in voznike pravilno obveščati o posledicah prehitre vožnje. Ob tem je dodal, da so sedaj kazni primerljive s kaznimi za prekoračitev hitrosti v sosednjih državah.

NaDlani.si; Foto: arhiv, Twitter