• 18.44C Novo mesto
  • 23:19
  • Tor, 18.06.2019
  • Prijava

Pozor! Objavljamo lokacije, kjer vas čaka radar

Zaradi slabega stanja prometne varnosti v državi bo v sredo, 6. julija, med 6. in 12. uro, spet potekal maraton nadzora hitrosti. V nesrečah je v prvi polovici letošnjega leta umrlo že 68 ljudi, kar je 24 več kot v enakem obdobju lani.

LJUBLJANA – To odločitev so policisti sprejeli zaradi izredno slabega stanja prometne varnosti v lanskem juliju in negativnega trenda v letošnjem letu. Za poletna obdobja so zaradi lažnega občutka varnosti, ki ga imajo vozniki zaradi lepega vremena, tudi sicer značilne višje hitrosti, ki botrujejo večjemu številu prometnih nesreč.

Za nadzorom želijo zlasti vplivati na udeležence cestnega prometa, da v poletnem času svojo hitrost in način vožnje ustrezno prilagodijo in na ta način vozijo varneje. V nadzor bodo vključili 196 policistov, ki bodo hitrost merili na 362 lokacijah.

Spodaj lahko preverite, kje in kdaj jih lahko pričakujete. Da bo šlo hitreje, v iskalnik (tri črtice) zgolj vtipkajte kraj policijske postaje ali uprave.

In še nekaj podatkov: zaradi hitrosti se je v prvih šestih mesecih letošnjega leta zgodilo 1554 prometnih nesreč (v letu 2015 1394). V teh nesrečah, ki so se torej zgodile zaradi hitrosti, je umrlo 22 udeležencev (lani 14), 122 oseb se je hudo telesno poškodovalo (lani 146), 841 oseb pa je bilo lahko telesno poškodovanih (lani 765).

Kar zadeva lansko leto, je z vidika prometne varnosti negativno izstopal zlasti julij. Akcija Hitrost bo sicer trajala vse do 10. julija, preventivno akcijo pa bodo ponovili še med 22. in 28. avgustom. Vir: policija, M. S.