• C Novo mesto
  • 08:56
  • Ned, 26.06.2022

Pozor! Ti otroški vozički vsebujejo rakotvorne kemikalije

Čeprav naj bi bili otroški vozički povsem varni za uporabo in naj ne bi vsebovali škodljivih materialov, temu ni vedno tako. Danski strokovnjaki so pri sedmih vozičkih priljubljenih blagovnih znamk preverili, ali vsebujejo karcinogene kemikalije in kemikalije, ki spadajo med hormonske motilce. Pri dveh vozičkih so nevarne kemikalije odkrili, dva vozička jih ne vsebujeta, v treh vozičkih pa so našli neželene kemikalije v sledeh.

Kemikalije so iskali v različnih materialih, na primer v tistih, ki jih najdemo v sedežih, pasovih, naslonjalah in ročajih vozička. Kot je povedal Stine Müller iz danske potrošniške organizacije, so otroci vsak dan izpostavljeni kemikalijam iz različnih virov, kot so kozmetika, tekstil in elektronika. »Četudi koncentracije kemikalij v vozičkih niso bile velike, vseeno prispevajo k vsakodnevnemu koktajlu kemikalij,« pravi.

Najvarnejši vozički so …

Kot poroča Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS), odkrite kemikalije v vozičkih sicer niso prepovedane, spadajo pa med neželene kemikalije. Odkrili so jih v vozičkih Mountain Buggy Urban Jungle in Hauck Air. V prvem vozičku so klorparafine in policiklične ogljikovodike odkrili tudi v materialu, na katerem otrok sedi oziroma je nanj naslonjen. Podobne snovi so v sledeh našli tudi v drugem vozičku, sicer pa to kemikalijo (klorparafin) uporabljajo v plastiki in gumi kot zaviralce gorenja ter za mehčanje materialov. Danski strokovnjaki so že pred 20 leti menili, da je ta kemikalija karcinogena in lahko povzroča motnje pri delovanju žlez z notranjim izločanjem. Brez spornih kemikalij sta bila vozička Stokke in Emmaljunga, pri vozičkih Bugaboo, Trille Viper 4 in Mutsy Ivo pa so v ročajih v sledeh odkrili policiklične aromatske ogljikovodike.

Za konec velja še pojasnilo, kaj zgoraj našteti kemikaliji pomenita. Kloroparafin v proizvodnji uporabljajo za mehčanje umetnih snovi in spada med karcinogene kemikalije. V naravi se ne razgradi, ampak ostane v tleh, vodi in telesu, lahko pa prehaja čez kožo in se prenaša tudi z dojenjem. Za policiklične aromatske ogljikovodike pa velja, da vsi niso enako škodljivi. Doslej so iz te skupine prepovedali osem vrst kemikalij, njihovih učinkov pa takoj ne prepoznamo, saj delujejo na dolgi rok. Vir: ZPS, M. S.