• C Novo mesto
  • 04:35
  • Čet, 30.05.2024

Praznik kruha, vina in suhega sadja 2024

Tekmovalni del z ocenjevanjem strokovne komisije v Kostanjevico na Krki pripelje, vsakoletni dogodek – Praznik kruha, vina in suhega sadja. Če kje – lahko ravno na tem dogodku vsi navdušenci suhomesnih izdelkov in vina okusijo pravo strukturo salam, špehovk, kruha, špeha, klobas, šinka in vina. 

dv vinogradnikov

Podelitev priznanj.

V Kostanjevici na Krki je v soboto, 6. aprila 2024 potekal Praznik kruha, vina in suhega sadja, ki ga vsakoletno organizira Društvo vinogradnikov Kostanjevica na Krki s sekcijo Domače koline. Organizatorje in goste dogodka je v uvodnem delu nagovoril župan Občine Kostanjevica na Krki, Robert Zagorc, ki je na ohranjanje tradicije in povezovalni program društev ponosen, v nadaljevanju pa je čestital tudi vsem prejemnikom priznanj.

Praznik kruha, vina in suhega sadja je dogodek, ki poveže člane z lokalnim okoljem in goste, ki pridejo od drugod. Druženje članov, krajanov in podelitev najboljše ocenjenih suhomesnih izdelkov ter vin, je zahvala za vse dobro, kar pridelajo kmetije in vinarji.

Zahvalna priznanja za sodelovanje na ocenjevanjih so podelili predsednik DV Kostanjevice na Krki – Matej Kuhar, župan Občine Kostanjevica na Krki – Robert Zagorc in predsednik sekcije Domače koline – Franc Kovačič. Program je povezovala Ajda Jakše, dobro vzdušje večera pa z glasbo povezali ansambel – Mladi Kranjci.

Ocenjevanje in rezultati 2024

Na tekmovanju je bilo 117 vzorcev za domače koline in 62 vzorcev vina.

dv vinogradnikov

Praznik kruha, vina in suhega sadja

Za CVIČEK PTP je prvo, drugo in tretje mesto letošnjega ocenjevanja prevzel Marjan Jelenič. Med sortnimi vini pa so bila ocenjena MODRA FRANKINJA, ROSE, DOLENJSKO BELO, BELA ZVRST, SAUVIGNON, BELI PINOT, RUMENI MUŠKAT, ter PENINE. Sekcija domače koline je ocenjevala vzorce salam, kruha, špeha, šinka, klobas, špehovke, vina ter kombinacijo.

Prva mesta za posamezne – najbolj ocenjene izdelke so prejeli:

  • prvo mesto za salamo: Silvo Vide iz Šentjerneja,
  • prvo mesto za kruh: Bojana Petretič iz Kostanjevice na Krki,
  • prvo mest za špeh: Silvo Vide iz Šentjerneja,
  • prvo mesto za šink: Janez Selak iz Šentjerneja,
  • prvo mesto za klobase: Blaž Vide iz Šentjerneja,
  • prvo mesto za špehovko: Drago Kranjc iz Šentjerneja,
  • prvo mesto za vino: Matej Kuhar iz Kostanjevice na Krki in
  • prvo mesto za kombinacijo: Janko Videnič iz Cerkelj.
dv vinogradnikov

Praznik kruha, vina in suhega sadja

30 let društva z novimi zagoni za prihodnost

Vinogradniško društvo Kostanjevica na Krki je lansko leto slavnostno obeležilo 30 let delovanja, kar jih je vzpodbudilo k še večji motivaciji za delo. Predsednik društva Matej Kuhar je povedal:

»Zastavljamo si zgodbe, ki po nekaterih projektih za realizacijo potrebujejo tudi več časa.  Postavili smo velik objekt, ki ga bomo z zidanico uradno otvorili, ko bo končan – po planu v naslednjem letu ali vsaj do leta 2026. Naše vinogradniško leto sicer takoj po novem letu začnemo s Sv. Antonom, ko imamo ocenjevanje domačih kolin: krvavice, pečenice, kuhane klobase, ocvirke, tlačenke in potice. Po občnem zboru poteka ocenjevanje vin, v marcu ocenjujemo suhomesne izdelke. Organiziramo tudi rezatev in trgatev mestne trte, udeležimo se ocenjevanje Tedna cvička, ocenjevanje Vinisa, sodelujemo na različnih prireditvah ter povorkah. Jeseni pri nas potekajo priprave na trgatev, organiziramo izobraževanja, odgovorni smo za protokolarno vino Občine Kostanjevice na Krki, po Martinu imamo Presek mladih vin – ocenjevanje – v obliki delovne degustacije s predavanjem, ob koncu leta prvi vikend decembra pa leto zaključimo s strokovno ekskurzijo.«  

dv vinogradnikov

Matej Kuhar – Praznik kruha, vina in suhega sadja

V letošnjem letu se je k Društvu vinogradnikov Kostanjevica na Krki spojilo Društvo domače koline, ki sedaj deluje pod okriljem društva vinogradnikov kot sekcija. Skupaj društvo šteje preko 200 članov.

Na ocenjevanje Domače koline prinese svoje izdelke ogromno nečlanov, ki prihajajo iz celotne Dolenjske in Posavja. Številne vzorce so na letošnje tekmovanje prejeli iz Mirne, Straže, Novega mesta, Trebnjega, Šentjerneja, Sevnice, Šmarjete.

Vinogradniška malica

Gre za malico, ki je sestavljena iz vina, kruha in špeha. Pri ocenjevanju gre za kombinacijo vseh treh izdelkov in letos je prejemnik tega naslova – najboljša Vinogradniška malica: Janko Videnič.

dv vinogradnikov

Praznik kruha, vina in suhega sadja

V DV Kostanjevica na Krki pa so tudi sicer opravičeno ponosni na to, da imajo v svojih vrstah kar nekaj častnih članov – ki to postanejo s starostjo 80 let, častni člani pa so tudi vsi, ki so bili kadarkoli v Cvičkovem dvoru. Trenutno ima društvo aktualnega Kralja cvička, ki je Marjan Jelenič. Vloge ambasadorjev in nositeljev kron so za društvo širšega pomena, saj doprinašajo pomembno odgovornost in nagrado, tako za samega nositelja – za čas kraljevanja pa ta vloga prinaša tudi promocijo samega vinarja, kraja, občine in vinogradniškega društva.

Lecitacija košarice najboljših dobrot

Franc Kovačič: »Leto je kratko. Z zadovoljstvom ugotavljam, da nas je veliko ljubiteljev domačih kolin in suhomesnih izdelkov. Na ocenjevanju smo ocenjevali vzorce salam, klobas, špehovk, zašinka, slanine, kruha ter seveda vino. Takšno druženje je pomembno. Naša nova zgodba je skupna z vinogradniki. Danes bo potekala tudi lecitacija – kjer se ugotavlja teža košarice zbranih dobrot, ki jo zmagovalec na koncu odnese domov.« Košarica z dobrotami je lepa popestritev dogodka, letošnja na lecitaciji je tehtala 10,100 kg, v ocenah od 6-12 kg.

dv vinogradnikov

Praznik kruha, vina in suhega sadja

Vse kar so lahko obiskovalci na dogodku okušali in degustirali je pridelano kakovostno in prežeto z ljubeznijo. Komisija je tudi letos opravila odgovorno delo. Predsednik DV Kostanjevica na Krki, Matej Kuhar: »Zdaj smo vsi eno in naša naloga je ohranjanje tradicije, danes pa je čas, da izmenjamo izkušnje in se veselo družimo. Čestitam vsem nagrajencem.«

S.B.

Foto: S.B.

Praznik kruha, vina in suhega sadja 2024
1 od 13
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.