Prebivalci Bleda kritični do vpliva turizma

12. maj. 2024, ob 19.56
Posodobljeno pred 2 mesecema
10
80 SEK

Nedavna anketa, ki jo je izvedel Javni zavod Turizem Bled, razkriva globoko nezadovoljstvo prebivalcev Bleda z rastjo turizma in njegovimi posledicami. Rezultati kažejo, da večina anketiranih meni, da negativni učinki turizma presegajo njegove pozitivne prispevke.

Anketa, ki je vključevala 510 občanov, je bila izvedena marca in aprila letos. Iz njenih ugotovitev izhaja, da 62% vprašanih priznava, da turizem predstavlja neposreden vir dohodka, vendar jih 60% meni, da negativni učinki na skupnost odtehtajo pozitivne. Med najpogosteje omenjenimi negativnimi posledicami so povišanje cen nepremičnin, povečanje prometnih zastojev in onesnaženja, kar dodatno obremenjuje lokalno infrastrukturo, še posebej v času visoke turistične sezone.

Direktor Turizma Bled, Blaž Veber, priznava, da so ugotovitve ankete razkrile resne izzive: “Moramo priznati, da čeprav turizem prinaša gospodarske koristi, ima tudi velike negativne vplive na našo skupnost.” Veber poudarja potrebo po boljšem upravljanju turističnih tokov in infrastrukture ter večjem vključevanju lokalnega prebivalstva v načrtovanje turističnih strategij.

Da bi naslovili te izzive, Turizem Bled pripravlja novo 20-letno razvojno strategijo. “Potrebno je jasno določiti, kaj je na Bledu mogoče in kaj ne, ter to strogo nadzorovati,” dodaja Veber. Župan Bleda, Anton Mežan, pa izpostavlja potrebo po uravnoteženju med lokalnimi interesi in turističnimi ambicijami: “Bled je samo en in ne moremo si privoščiti, da bi dopustili, da apetiti po dobičku prevladajo nad skupnim dobrim.”

Ortodont na napotnico: kako izbrati pravega ortodonta za vašega otroka
Ortodontska oskrba je ključen člen pri zagotavljanju zdravega in lepega nasmeha, še posebej pri otrocih in mladostnikih. Kako hitro do ortodonta na napotnico, katere so prednosti ortodontske oskrbe

Rezultati ankete so jasno pokazali, da bo za izboljšanje sobivanja med domačini in turisti potrebna temeljita prenova pristopa k turizmu na Bledu. Ob tem je župan izrazil tudi zaskrbljenost zaradi trenda odseljevanja, ki bi ga radi ustavili, in poudaril, da mora skupnost najti načine za bolj trajnostno usmerjen razvoj turizma, ki bo spoštoval tako potrebe prebivalcev kot tudi naravne danosti Bleda.

Vir: N1

10
80 SEK