Pregled političnega ozračja v Sloveniji pred evropskimi volitvami

28. apr. 2024, ob 20.21
Posodobljeno pred 1 mesecem
9
70 SEK

V najnovejši raziskavi javnega mnenja, ki jo je izvedla agencija Mediana, je opozicijska stranka SDS pod vodstvom Janeza Janše pokazala prepričljivo vodstvo med slovenskimi političnimi strankami. Če bi bile evropske volitve izvedene danes, bi SDS osvojila štiri od devetih slovenskih mandatov. Sledi ji stranka Svoboda pod vodstvom Roberta Goloba z 17,4 odstotki podpore, medtem ko so ostale stranke precej zaostale.

Vlada Roberta Goloba popravila vtis

V zadnjem času je Golobova vlada uspela občutno izboljšati svoj javni vtis, saj ji trenutno svojo podporo izraža dobra tretjina vprašanih (35,3 odstotka). Kljub temu vladi nasprotuje 52 odstotkov anketiranih, kar je najmanjši delež v tem letu. Neopredeljenih je še 12,7 odstotka.

Politiki: zvezde in padci

Med politiki vlada veliko zanimanje za Natašo Pirc Musar, ki zaseda prvo mesto po priljubljenosti. Sledi ji Matjaž Han, novi predsednik SD, medtem ko je na tretjem mestu Anže Logar iz SDS. Klemen Boštjančič, nov obraz v Gibanju Svoboda in trenutni finančni minister, se je prav tako zavihtel visoko na lestvici priljubljenosti.

Zanimiv je padec Asta Vrečko, koordinatorke stranke Levica, ki je izgubila osem mest. Robert Golob, premier Slovenije, se prav tako nahaja v spodnjem delu lestvice, tik pred Tanjo Fajon, zunanjo ministrico in odhajajočo predsednico SD, ki zaseda zadnje mesto.

Sklepne misli

Medtem ko se SDS utrjuje kot glavna politična sila pred evropskimi volitvami, se Golobova vlada sooča z izzivom, kako ohraniti pridobljeno podporo ob občutnem deležu nasprotovanja. Istočasno politični zemljevid obeta zanimivo dinamiko med vodilnimi in manj znanimi obrazi v slovenski politiki. Na volilno nedeljo bo zagotovo zanimivo spremljati, kako se bodo te razlike odražale v glasovnicah volivcev.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

9
70 SEK