Premiki v Evropski komisiji, predsednik Golob predlaga novo kandidaturo, Lenarčič na razpotju

24. apr. 2024, ob 09.49
Posodobljeno pred 1 mesecem
7
100 SEK

Pred prihajajočimi evropskimi volitvami je politična scena v Sloveniji priča pomembnim spremembam.

Robert Golob, predsednik največje vladne stranke, je nedavno predlagal Tomaža Vesela za novega komisarja v Evropski komisiji, s čimer je jasno nakazal, da ne želi več videti sedanjega komisarja Janeza Lenarčiča na tem položaju. Lenarčič trenutno upravlja resor kriznega upravljanja, ki je bil v preteklih letih zaradi številnih kriz izjemno izpostavljen.

Janez Lenarčič, čigar mandat bi se po Golobovih načrtih kmalu končal, se je odzval s priznanjem, da je njegova vloga zahtevala veliko odrekanja in truda. “Biti komisar je pomembna dolžnost, v mojem primeru to ni bilo lahko delo,” je povedal Lenarčič in dodal, da je odprt za sodelovanje z naslednikom, če bo ta želel koristiti njegove bogate izkušnje.

Razmere postajajo še bolj zapletene s stališčem predsednice Evropske komisije, Ursule von der Leyen, ki je Goloba podprla pri njegovi ponovni kandidaturi, a naj bi po neuradnih informacijah še vedno videla Lenarčiča kot favorita za nadaljevanje dela v komisiji. To nasprotje med domačo politično dinamiko in preferencami na evropski ravni nakazuje možne težave pri potrjevanju novega kandidata.

Tomaž Vesel, ki ga Gibanje Svoboda predlaga za komisarja, bi prevzel resor financ, konkurence in demokracije, ki ga trenutno ne upravlja Lenarčič. V preteklosti je Lenarčičev resor, kljub sprva zadržanim pričakovanjem, postal ključen v luči številnih kriz, kot so pandemija, ruska agresija na Ukrajino in naravne katastrofe. Lenarčič priznava, da je bilo njegovo delo vse prej kot nepomembno: “Želel bi, da bi imeli tisti, ki so trdili, da gre za nepomemben resor, prav, ampak izkazalo se je, da niso imeli prav,” je dejal.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Postopek imenovanja novega komisarja vključuje zaslišanje pred parlamentarnim odborom v Evropskem parlamentu, ki ni vedno preprosto. Slovenija se je že soočila s težavami pri potrjevanju kandidatov, kot je bilo v primeru Alenke Bratušek. Zdaj ko se Golob in Lenarčič soočata s svojimi izzivi, ostaja vprašanje, kako bo ta politična saga vplivala na Slovenijo in njeno vlogo znotraj Evropske unije.

 

Vir: N1

7
100 SEK