Prestrašeni občani Šentjerneja zahtevajo ukrepanje

05. jul. 2024, ob 15.45
Posodobljeno pred 16 dnevi
542
130 SEK

Šentjernej se sooča z vse resnejšimi varnostnimi izzivi. Skupina mladoletnih Romov, dve dekleti in fant, naj bi na parkiriščih po mestu nasilno izsiljevala voznike, odpirala vrata avtomobilov ter pregledujoč njihovo notranjost onemogočala speljevanje vozil. Pri tem naj bi uporabljali grožnje in nasilje ter od voznikov zahtevali denar. Zaradi teh dogodkov si mnoge ženske brez spremstva moških ne upajo več same obiskati trgovine, banke, cerkve, podobno pa velja tudi za starejše občane in otroke.

Na vse slabšo varnostno situacijo so v anonimnem pismu, naslovljenem na župana Občine Šentjernej, Policijsko postajo Šentjernej in svetnika Aleša Trbanca (SDS), opozorili »prestrašeni občani«. V pismu prosijo za takojšnje ukrepanje in pomoč. Poudarjajo, da je nujno imeti parkirišča pod večjim nadzorom ter da je potrebno romske otroke pošiljati domov, saj parkirišča niso primerna mesta za otroško igro in hkrati prostor za izsiljevanje nič hudega slutečih ljudi.

Avtorji pisma tudi opozarjajo, da grožnje občanov s klicem policije niso učinkovite, saj se mladoletni Romi iz policije le norčujejo in očitno policija pri njih nima več nobene avtoritete. Občani še dodajajo, da so izsiljevanja mladoletnih Romov na parkiriščih pred trgovinami, za banko, pred zdravstvenim domom in celo na pokopališču postala vsakodnevna praksa.

Avtorji anonimnega pisma so odločni, da se mora nekaj spremeniti. Zahtevajo večji nadzor nad parkirišči ter redno patruljiranje policije. Predlagajo tudi vzpostavitev posebnih programov za romske otroke in njihove starše, ki bi jih izobraževali o pravilnem vedenju in spoštovanju zakonov. Kljub temu, da bo občinski svet o tej problematiki poglobljeno razpravljal šele jeseni, občani pričakujejo takojšnje ukrepanje.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Varnostna situacija v Šentjerneju je postala kritična točka. Anonimni občani opozarjajo na potrebo po večji varnosti, kar vključuje okrepitev policijskih patrulj, boljši nadzor nad parkirišči in vzpostavitev preventivnih programov za romske otroke. Policija je dolžna obnoviti svojo avtoriteto in se bolj zavzeti za zaščito prebivalcev.

Župan in občinski svet morata nujno sprejeti ukrepe, ki bodo zagotovili večjo varnost vseh prebivalcev Šentjerneja. Predlogi vključujejo boljše osvetljevanje parkirišč, namestitev varnostnih kamer in redne patrulje policije. Pomembno je tudi sodelovanje z romsko skupnostjo in iskanje skupnih rešitev, ki bodo prispevale k mirnemu sobivanju.

Čeprav izredne seje občinskega sveta o varnostni problematiki ne bo, se bo jeseni odvila poglobljena razprava z gosti, kjer bodo obravnavane vse možnosti za izboljšanje varnostne situacije. V tem času je ključno, da se občina in policija nemudoma odzoveta na pritožbe občanov in vzpostavita ukrepe, ki bodo zmanjšali stopnjo kriminala in povečali občutek varnosti med prebivalci.

Šentjernej potrebuje takojšnje in učinkovite rešitve. Občani so jasno izrazili svoje strahove in pričakujejo, da bodo njihove skrbi obravnavane resno.

Priprava: NaDlani
Vir: PU NM
Foto: www

542
130 SEK