• C Novo mesto
  • 05:29
  • Ned, 11.04.2021

PREVERITE, koliko stane kostanj

Jeseni po slovenskih mestih tradicionalno zadiši po pečenem kostanju, na tržnicah pa lahko kupite tudi surovega in ga skuhate ali spečete doma. Preverili smo, kakšne so cene kostanja:

V Ljubljani, na tržnici lahko slovenske marone dobite za slabe tri evre, marone pa za okoli osem evrov na kilogram. Italijanski maroni so nekoliko cenejši.

Tudi okoli Tromostovja se že vije sladek vonj po pečenem kostanju. Malo merico lahko kupite za dva in pol do tri evre, veliko merico pa za tri in pol do štiri evre.

 

Po pečenem kostanju pa že diši tudi na Glavnem trgu v Novem mestu.

V Mariboru, na tržnici lahko kupite surov kostanj po pet evrov na kilogram, za ekološkega pa boste odšteli tudi devet evrov na kilogram.

 

 

Na tržnici v Murski Soboti boste za kilogram svežega kostanja plačali pet evrov. Privoščite pa si lahko tudi pečenega. Majhna, tri decilitrska merica stane dva evra in pol, večja, pollitrska merica pa tri evre in pol.

Ste vedeli? Slovenci smo bili znani kostanjarji na Dunaju

Peka in prodaja kostanja sta se dobro obnesli v obmejnih krajih v Avstriji. Na Dunaju so bili slovenski kostanjarji glavni. 

“Prodajalci so bili večinoma z Ribniškega in Kočevskega. Tradicija je živela približno do 70. let 20. stoletja.”

 

Male skrivnosti slastnega kostanja

Po kostanj v gozd pa se lahko odpravite tudi sami. A na dan lahko naberete največ dva kilograma gozdnih plodov, torej velja enako kot za gobe, borovnice, tudi za kostanj.  Nabran kostanj bo najbolj sladek, ko bo najbolj hladno. Najslajši kostanji so tisti, ki dozorijo, ko se temperature že spustijo pod ničlo.

 

 

Pripravila: BB., za NaDlani.si, foto: Foto: Pixabay, NaDlani.si, Facebook